buitenland

Media: privé-mail Clinton onder de loep, en Harrison Ford crasht

Door Tom Reijner - 06 maart 2015

De mailtjes van Hillary Clinton worden onderworpen aan een officieel onderzoek. En acteur Harrison Ford maakt een noodlanding. Dit is het mediaoverzicht van 6 maart.

* Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar de zakelijke mailtjes die oud-minister (en mogelijk toekomstig presidentskandidaat) Hillary Clinton verstuurde vanaf haar privémail-account, schrijft The Washington Post. Het onderzoek gaat vermoedelijk wel enkele maanden in beslag nemen, omdat het om een grote hoeveelheid mailtjes gaat. Er wordt niet gezocht naar informatie die Clinton mogelijk verborgen wilde houden, maar naar gevoelige informatie die ze wellicht niet via haar account had mogen versturen. Het kan zomaar zijn dat de politicus zich niet aan de strenge veiligheidsmaatregelen hield bij het verzenden van deze gevoelige gegevens. Volgens de Amerikaanse tv-zender ABC News was Clinton zeker zes jaar in overtreding – vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken en twee jaar nadat zij vertrok.

* Werkende Nederlanders vinden het prima als er meer diversiteit is op de werkvloer, maar zij zijn geen voorstanders van een vrouwenquotum. Positieve discriminatie wordt ook niet gewaardeerd, schrijft De Telegraaf op basis van een onderzoek van Bureau Consumenten Onderzoek, het onderzoekspanel van de krant. Daaruit blijkt dat liefst 80 procent van de mannen en 68 procent van de vrouwen niets ziet in een wettelijke verplichting om vrouwen aan de top te krijgen. Daarentegen vindt bijna negen op de tien mannen dat vrouwen positief bijdragen aan de sfeer onder collega’s. Vrouwen krijgen van mannen lof voor hun gezelligheid, terwijl vrouwen zelf wel te spreken zijn over hun empathisch vermogen.

* Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw kunstschatten vernield, nadat de terreurbeweging in januari tekeerging in de historische stad Nineve. Ditmaal was het doelwit de oude Assyrische stad Nimrud in het noorden van Irak, zegt het Iraakse ministerie van Toerisme en Archeologie, meldt de Amerikaanse tv-zender CNN. ‘Ze hebben schade toegebracht aan de oude stad Nimrud en hebben de ruïnes platgewalst,’ luidt de verklaring uit Irak. Daarbij zouden de terroristen gebruik hebben gemaakt van onder meer bulldozers. Een Assyrisch paleis zou gedeeltelijk zijn vernietigd. Hoeveel schade er precies is, is nog niet duidelijk.

* Een sportvliegtuigje heeft donderdag een noodlanding gemaakt op een golfbaan in Los Angeles. De piloot is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, melden de Amerikaanse autoriteiten. Volgens entertainmentsite TMZ gaat het om de beroemde acteur Harrison Ford (72). Hij zou ongedeerd zijn. Wel liep Ford verwondingen op aan zijn hoofd, schrijft de Britse krant The Telegraph. Het antieke 2-zitspropellorvliegtuigje had motorproblemen, blijkt uit opnames van de luchtverkeersleiding. Een getuige zei dat hij de motor van het vliegtuigje hoorde sputteren en daarna het toestel een duikvlucht zag nemen. Omstanders hebben de piloot snel uit het vliegtuigje weten te halen, omdat ze bang waren dat het toestel in brand zou vliegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.