buitenland

Media: terrorist wilde kamp Al-Qa’ida in Amerika, en meer…

Door Tom Reijner - 31 maart 2015

De Britse terreurverdachte Haroon Rashid Aswat was van plan een trainingskamp voor terroristen op te zetten in de Verenigde Staten. En de politie denkt een manier te hebben gevonden om rondtrekkende bendes aan te pakken. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 31 maart.

* De Britse terreurverdachte Haroon Rashid Aswat heeft toegegeven een Al-Qa’ida-trainingskamp op te willen zetten op Amerikaans grondgebied, schrijft The New York Post. Aswat zou dat 15 jaar geleden hebben willen doen vlak bij de kleine plaats Bly in de staat Oregon, omdat het gebied klaarblijkelijk veel op Afghanistan zou lijken. Aswat onderhield contact met twee anderen over hoe het kamp eruit zou komen te zien. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie waren de drie bezig met het verzamelen van wapens en munitie. Aswat, die ook wordt verdacht van het steunen van buitenlandse terreurorganisaties en samenzwering, bekende maandag schuld in een rechtbank in New York. Hem hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd.

* De politie denkt een antwoord gevonden te hebben om de criminele activiteiten van rondtrekkende bendes aan te pakken, schrijft De Telegraaf. Agenten voeren doelgerichte acties uit. Zij controleren op wegen, parkeerplaatsen en internationale treinen en bussen. In vier dagen resulteerde dat in zo’n 2.000 controles, waarbij 75 aanhoudingen werden verricht en veel drugs, wapens, gestolen auto’s en andere spullen in beslag werden genomen. ‘We gaan dan zeker door met dit soort gerichte acties,’ zegt projectleider mobiel banditisme Maikel Dop. ‘Rondreizende internationale bendes hebben zich lang onaantastbaar gevoeld, maar het is goed dat we nu laten zien dat het over en uit is. De bendes komen vaak uit Oost-Europa en dan vooral uit Polen, Bulgarije, Albanië, Roemenië en Litouwen, meldt de krant op basis van informatie van de projectleider.

* Een 24-jarige man is schuldig bevonden aan de moord op twee Britse medicijnstudenten op het Maleisische deel van het eiland Borneo, augustus vorig jaar, schrijft Sky News. De verdachte, Zulkipli Abdullah, krijgt mogelijk de doodstraf voor zijn daad, oordeelde de rechtbank in het Aziatische land.  De twee studenten, Neil Dalton en Aidan Brunger (allebei 22 jaar) werden dood gevonden langs de weg in Kuching. Zij werden met messteken om het leven gebracht, na een incident in een bar op 6 augustus. Dalton en Brunger liepen stage in een ziekenhuis op het eiland.

* Nederlandse luchthavens hebben vorig jaar een recordaantal passagiers vervoerd. Voor het eerst vlogen er zestig miljoen mensen via de vliegvelden op eigen bodem. Schiphol neemt daarvan 90 procent voor zijn rekening. Een grote groeier is Eindhoven Airport, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, schrijft De Telegraaf. Wetenschappers hebben berekend dat het Nederlandse vliegverkeer vorig jaar met bijna vijf procent is gegroeid. Dat komt door grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per toestel, ontdekten zij. Van de belangrijkste luchthavens in West-Europa laat Schiphol de grootste groei zien. In de afgelopen vijf jaar werden 26 procent meer reizigers vervoerd. In totaal vlogen vorig jaar 55 miljoen mensen via onze nationale luchthaven.

* De Russische president Vladimir Poetin gaat mogelijk in september naar New York om een toespraak te houden bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De president treft voorbereidingen voor zo’n reis, meldde de Russische krant Kommersant dinsdag op basis van bronnen dicht bij het Kremlin. Het zou de eerste keer in tien jaar zijn dat Poetin een bezoek brengt aan de VN. Of de reis daadwerkelijk doorgang vindt, wordt begin augustus bepaald en is afhankelijk van de ‘internationale situatie’, aldus de bronnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.