buitenland

Miscommunicatie? Washington rectificeert Assad-uitspraak Kerry

Door Elif Isitman - 16 maart 2015

De Verenigde Staten hebben maandag de uitspraak van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gerectificeerd. Amerika zal nooit direct met de Syrische president Bashar al-Assad onderhandelen: ‘er is geen plek voor Assad aan de onderhandelingstafel’.

Dat zei althans Jen Psaki, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, schrijft persbureau Reuters. John Kerry zei zondag in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat de Verenigde Staten op den duur zou moeten onderhandelen met de Syrische president Assad en dat hij nu op zoek was naar middelen om hem onder druk te zetten om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Beinvloeden

Deze woorden, of in ieder geval de suggestie die erdoor werd gewekt, worden nu rechtgezet door Washington, nadat verschillende Europese en Arabische landen kritiek uitten op de uitspraak van Kerry. Volgens Washington is de Amerikaanse positie met betrekking tot Assad onveranderd gebleven. Onder meer Frankrijk en Turkije, belangrijke bondgenoten van de Amerikanen, reageerden maandag afkeurend tegenover de implicatie van Kerry.

Assad zelf reageerde afwijzend op de vermeende toenadering van Kerry en zei zich niet te laten beïnvloeden door ‘uitspraken van buitenaf’.

Nooit

De woordvoerder zei dat Amerika vertegenwoordigers van het Assad-regime accepteert tijdens de onderhandelingen, maar dat ze ‘nooit maar dan ook nooit met Assad zelf’ in onderhandeling zouden treden, en dat dit ook niet bedoeling was van Kerry: ‘we blijven geloven dat Assad geen toekomst heeft in Syrië’.

Volgens de woordvoerder zijn er ook geen onderhandelingen gaande met derde partijen, zoals de Verenigde Naties. Wel is Amerika ‘in gesprek’ met onder meer Rusland, een bondgenoot van Assad, en verschillende Europese landen en Golfstaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.