buitenland

Moordenaar Nemtsov gesnapt door webcam

Door Servaas van der Laan - 01 maart 2015

Een webcam van het Russische tv-station TVC heeft van grote afstand de vermoedelijke moordenaar van de Russische politicus Boris Nemtsov in beeld gebracht. De moord zelf is niet te zien vanwege een voorbijrijdende sneeuwwagen.

Erg duidelijk zijn de beelden van de ‘weercamera’ niet, maar volgens het tv-station TVC hebben ze wel de momenten voor en na moord op Nemtsov vastgelegd.

Op de brug

Volgens het tv-station is op de beelden te zien hoe de schutter staat te wachten op de trappen van de Bolshoy Moskvoretsky-brug in het centrum van Moskou. Op die brug lopen op dat moment politicus Nemtsov en een vrouw in een witte jas, vermoedelijk het Oekraïense model Anna Duritskaya. Het tweetal is onderweg van een restaurant naar het appartement van Nemtsov vlakbij het Kremlin.

Om 23.31 uur plaatselijke tijd opent de schutter het vuur op de politicus. Gek genoeg is dit moment niet te zien omdat een sneeuwwagen het zicht van de camera blokkeert. Wel is te zien hoe een man, vermoedelijk de schutter, wegrent, in een auto stapt en er vandoor gaat. Nemtsov blijft achter op het trottoir, dodelijk geraakt door vier kogels. Het Kremlin heeft opdracht gegeven de moord te laten onderzoeken.

Speculaties

Tot die tijd wordt in Rusland heftig gespeculeerd over de toedracht tot de moord. De vloeiend Engels sprekende Nemtsov, afkomstig uit de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee, behoorde tot de oppositie tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Maar behalve Poetin had de politicus nog meer vijanden. De theorieën over mogelijke daders die rondgaan variëren van oude minnaars, voormalige zakenpartners en zelfs moslimextremisten.

Populair

Op de plek van de moord leggen aanhangers van de politicus bloemen neer. Onder liberale Russen genoot Nemtsov aanzienlijke populariteit.

Als gouverneur hervormde Nemtsov de economie van de regio Nizjni Novgorod, 600 kilometer ten oosten van Moskou. Het was de streek waar hij was opgegroeid. De stad Nizjni Novgorod heette toen nog Gorki. In maart 1997 werd Nemtsov vicepremier onder toenmalige president Boris Jeltsin.

Hij was toen zeer populair bij de bevolking en leek een goede kans te hebben om Jeltsin als president op te volgen. Toen Rusland in 1998 in de roebelcrisis terechtkwam, kondigde de politicus zijn aftreden aan. Jeltsin aanvaardde dat in augustus dat jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.