buitenland

Mysterie rondom Canadese ‘terrortunnel’ ontrafeld

Door Elif Isitman - 05 maart 2015

Het mysterie rond de geheimzinnige tunnel onder Toronto is na een week opgelost. De tunnel werd vorige week ontdekt door een natuurbeschermer. De Canadese politie vreesde aanvankelijk voor een terroristisch complot.

De gedachte achter de tunnel blijkt gelukkig veel onschuldiger. De tunnel, die ruim 10 meter lang is en onder een dichtbebost stuk van de Canadese miljoenenstad ligt, werd niet gebouwd door terroristen of liefhebbers van loopgraven, maar door een bouwvakker die een ‘geheim plekje voor zichzelf’ wilde. De bouwvakker, Elton McDonald (22), deed zijn verhaal aan The Toronto Sun.

Niet echt een tunnel

Hij heeft de tunnel met behulp van een paar vrienden gegraven. Daar zouden volgens McDonald ook video-opnames van zijn. Het was volgens hem ook eigenlijk ‘niet echt een tunnel’, maar het begin van een labyrint met meerdere kamers om ongestoord in te kunnen ‘hangen’, een soort ondergrondse man cave.

De jonge bouwvakker zou eerder te bang zijn geweest om met zijn verhaal naar de politie te stappen: ‘ze hadden het steeds over een terrortunnel, ik wist niet wat ik moest doen.’ Uiteindelijk besloot hij toch zijn geheim prijs te geven. McDonald benadrukt dat het niet zijn bedoeling was om mensen te laten schrikken. Al sinds hij begon met bouwvakken, is het zijn droom geweest om zoiets te bouwen, aldus McDonald.

Rozenkrans

De groep zou er vijf maanden over hebben gedaan om de tunnel te graven. De tunnel zag er volgens de politie vakkundig gemaakt uit: hij was hoog genoeg voor een persoon om erin te staan en er is licht in aangebracht. Ook waren het plafond en de muren gestukt. Er is een generator in de tunnel aanwezig om energie op te wekken en er lagen bouwspullen, eten, drinken en, opmerkelijk genoeg, een rozenkrans. Dat laatste kreeg McDonald ooit van zijn zus en droeg hij bij zich als talisman.

De tunnel in het stadsdeel North York werd vorige week gevonden door een medewerker van de dienst voor natuurbeheer in de regio Toronto. De politie vreesde aanvankelijk voor een terroristisch complot, een aanslag op bijvoorbeeld het terrein bij het naburige Rexall Centre, waar deze zomer internationale tenniswedstrijden worden gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.