buitenland

Netanyahu ‘informeert’ Congres over atoomdeal Iran

Door Elif Isitman - 02 maart 2015

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandagochtend in Washington aangekomen voor een controversieel bezoek. Hij werd niet uitgenodigd door de Amerikaanse regering maar door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner.

Netanyahu houdt dinsdag een toespraak in het Congres in Washington over de atoomdeal die de Verenigde Staten en andere landen willen sluiten met Iran. Netanyahu denkt dat het akkoord gevaarlijk is voor Israël en hoopt de Amerikanen ervan te overtuigen de deadline voor het akkoord, die nu op 24 maart staat, uit te stellen.

Inlichten

Volgens een woordvoerder van de Israëlische regering, die anoniem met de media praat, zou het Congres niet goed op de hoogte zijn van wat het akkoord inhoudt. Netanyahu zou de inhoud van de plannen wel goed kennen en komt het Congres daar nu over inlichten, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Naast de Verenigde Staten, doen ook de landen Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, China en Rusland mee met de onderhandelingen voor het akkoord. Omdat het achter de rug van president Barack Obama is omgegaan, is de Amerikaanse regering niet blij met het bezoek van Netanyahu. Ook in Israël vrezen veel mensen dat het slecht uitpakt voor Israël.

Daarnaast zijn er op 17 maart verkiezingen in Israël en de Israëlische oppositie verdenkt de premier ervan in Washington een verkiezingsstunt te willen uithalen. Ook Obama wees er onlangs op dat Amerika nooit regeringsleiders uitnodigt als er verkiezingen aankomen.

Buitengesloten

De verhouding tussen president Obama en Netanyahu is erdoor verslechterd. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken noemde het vorige week een ‘unicum’ dat de regering via het Congres op de hoogte is gesteld van de komst van Netanyahu, en niet via de gangbare diplomatieke kanalen. De regering is tijdens het proces ‘buitengesloten,’ aldus Kerry. Een ontmoeting tussen Obama en Netanyahu staat dan ook niet in de planning.

Oordeel

Tegelijkertijd is minister John Kerry naar Genève onder meer om met zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif verder te praten over het nucleaire akkoord. Kerry zei vorige week dat ‘iedereen die tegen de deal is, niet weet wat de deal inhoudt.’ Volgens hem ‘is er nog geen deal’ en hij roept tegenstanders op te wachten op de uitkomst van de onderhandelingen met Iran alvorens een oordeel te vellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.