buitenland

Netanyahu is zijn baan niet zeker, stemt Israël voor verandering?

Door Laura van Dijk - 12 maart 2015

Een dag voordat in Nederland wordt gestemd voor de Provinciale Staten, gaan ook in Israël de stembussen open. Volgens de meest recente polls voor de Knesset-verkiezingen, het Israëlische parlement, wordt het aankomende dinsdag een nek-aan-nek race.

De Zionist Union van Israëls oppositieleider Yitzhak Herzog gaat in de peilingen aan kop met 24 zetels, blijkt uit onderzoek van Israëlisch dagblad Haaretz.

De partij staat nu drie zetels boven Likud, de partij van Netanyahu, die de afgelopen drie regeringen aan de macht was. In het 120 zetels tellende Israëlische parlement is dat een grote voorsprong.

Paniek

Bij Likud begint de paniek te groeien, blijk uit een bericht dat The Guardian in handen kreeg. ‘We staan op het punt om dik te verliezen,’ stond in de sms die naar campagnemedewerkers van de regeringspartij werd verzonden. ‘We moeten dit rechtzetten en er zeker van zijn dan iedereen van onze vrienden/familie/kennissen naar de stembus gaat tijdens de verkiezingen en hun stem uitbrengt op Likud. Word wakker!’

De Zionist Union bestaat uit een verbond tussen de linkse partijen Hatnuah en de Labor Party. Ze hebben het vredesproces in het Midden-Oosten hoog op de agenda staan. Bovendien heeft Zionist Union haar kiezers beloofd om de toenemende isolering van Israël in de internationale gemeenschap te beëindigen.

Ook profileren ze zichzelf met hun linkse standpunten op sociaaleconomische onderwerpen. Herzog zegt ‘de hoop te zijn voor diegenen die zich in de steek gelaten voelen door de disfunctionele Israëlische economie’.

Spierballen

Netanyahu’s Likud heeft een liberaler standpunt over de economie en bepleit weinig overheidsingrijpen. Daarnaast is de partij voorstander van het laten zien van ‘militaire spierballen’ tegen vijanden, waar het land er genoeg van heeft. Vorige week leek Netanyahu zelfs afstand te nemen van een tweestaten-oplossing in het Israëlisch Palestijns conflict.

Ook bezocht de huidige premier als vermeende verkiezingsstunt het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten om nogmaals zijn standpunt over een nucleaire deal met Iran duidelijk te maken: Israël bindt niet in.

Als de twee tegenpolen in de nek-aan-nek race vlak bij elkaar eindigen, kan de Israëlische president Reuven Rivlin aansturen op een coalitie waar beide partijen in zitten. Net als Nederland is heel Israël één kiesdistrict waarin de vertegenwoordigers proportioneel worden gekozen. Zo’n kiesstelsel creëert een versnipperd partijlandschap met veel partijen, waardoor voor elke regering een coalitie moet worden gevormd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.