buitenland

Nigeria verdrijft Boko Haram uit Bama

Door Elif Isitman - 16 maart 2015

Het Nigeriaanse leger heeft maandag de stad Bama heroverd op de terreurbeweging Boko Haram. De stad was sinds begin september in handen van de terroristen.

Bama is de op een na grootste stad in de provincie Borno, die in het noordoosten van Nigeria ligt. Het is een van de broedplaatsen van de terreurbeweging.

Bewoners ontvluchtten de stad al voor de herovering, nadat de terreurbeweging eerder talloze gebouwen en huizen in brand staken. De meesten van hen vertrokken naar Maidugui, de hoofdstad van de Borno-provincies. De terroristen zouden de bewoners hebben gewaarschuwd en opgedragen de stad te verlaten.

Hoofdkwartier

Daarnaast meldt Nigeria maandag ook dat de strijdkrachten van het land met de legers van buurlanden Niger en Tsjaad een gezamenlijk militair hoofdkwartier in het leven hebben geroepen om Boko Haram te bestrijden. Op deze manier willen de legers de militaire operatie tegen de extremistische islamitische beweging coördineren. De landen maken deel uit van de militaire coalitie tegen Boko Haram.

Het jongste lid daarvan is Tsjaad, dat zich in februari bij de coalitie voegde en Boko Haram officieel de oorlog verklaarde, nadat de terroristen het land binnenvielen. De militaire coalitie tegen Boko Haram telt in totaal de vier leden Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen.

Volgens een woordvoerder van het Nigeriaanse leger is het hoofdkwartier direct operationeel geworden. Het hoofdkwartier is niet alleen bedoeld voor acties tegen Boko Haram, maar ook om de samenwerking tussen militairen in het veld te versterken.

Kalifaat

De drie Nigeriaanse regio’s Adamawa, Borno en Yobe  hebben het meest te lijden onder de dodelijke aanvallen van Boko Haram. De terreurbeweging heeft zijn basis het noorden van Nigeria, vlakbij de grens met Tsjaad.

De terroristen strijden voor hun eigen kalifaat in het grensgebied van Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad en zaaien al sinds 2009 dood en verderf in het gebied. Vorige week zwoer Boko Haram trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die de alliantie kort daarna accepteerde. Er zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen door aanvallen van Boko Haram.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.