buitenland

Nigeriaans leger ontdekt geheime bommenfabriek van Boko Haram

Door Elif Isitman - 14 maart 2015

Het Nigeriaanse leger heeft een bommenfabriek van terreurgroep Boko Haram ontdekt. De fabriek was verstopt in een bedrijf dat kunstmest maakt.

Dit meldt CNN zaterdag. In de fabriek lagen volgens het Nigeriaanse leger grote hoeveelheden bomgordels bedoeld voor zelfmoordaanslagen en andere zelfgemaakte explosieven.

Snelweg

De bommenfabriek werd aangetroffen nadat Nigeriaanse troepen vorige week de stad Buni Yadi in het noordoosten van Nigeria heroverden op strijders van de terreurgroep afgelopen week na maanden van strijd. De stad was sinds augustus al in handen van de extremisten. Vorig jaar voerde Boko Haram in Buni Yadi een massaslachting uit op 59 scholieren.

Tijdens de militaire operatie in Buni Yadi, werden Nigeriaanse soldaten gehinderd doordat de terroristen bommen hadden geplaatst langs de snelweg van en naar de stad. Bij de tocht naar Buni Yadi kwamen hierdoor vier militairen om.

Uitbreiding

De terreurgroep Boko Haram maakte vorige week kenbaar een alliantie te willen vormen met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In een Arabische audioboodschap was de stem van Boko Haram-leider Abu Bakr Shekau te horen: ‘we zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden.’

IS accepteerde afgelopen donderdag de trouwbelofte van Boko Haram, tevens in een audioboodschap, met de aankondiging dat het ‘kalifaat’ zich bij deze heeft uitgebreid naar West-Afrika. Er wordt nu gevreesd dat ook de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab, een dochtergroepering van de terroristische organisatie Al-Qa’ida, zich bij IS zal willen aansluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.