buitenland

Oekraïense topfunctionarissen live op tv gearresteerd (video)

Door Elif Isitman - 25 maart 2015

Tijdens een ministersvergadering werden twee functionarissen van de Oekrainse hulpdiensten woensdag gearresteerd. De arrestatie gebeurde live voor de camera.

De Oekraïense Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de twee zijn aangehouden voor corruptie. Met het live vertonen van de arrestatie zou de regering willen laten zien dat corruptie wordt aangepakt.
http://www.youtube.com/watch?v=FSxj-DZcR2E?feature=player_detailpage

Omkoping

De arrestanten zijn Serhiy Bochkovsky, het hoofd van de Oekraïense hulpdiensten, en zijn tweede man Vasyl Stoyetsky. In de video-opname is te zien hoe de twee functionarissen in de boeien worden geslagen. De twee zouden betrokken zijn geweest bij de omkoperij bij offshorebedrijven.

‘Terwijl ons land door oorlog verscheurd wordt en wij elke cent omdraaien, stelen zij van het volk en de staat,’ zei premier Arseni Jatsenjoek naderhand. ‘Dit gebeurt er met mensen die de wet overtreden en spotten met de staat.’

Gewapende bestorming

Eerder op woensdag heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko de regionale leider Ihor Kolomoisky ontslagen.

De reden hiervoor was dat er een link zou zijn gevonden tussen Kolomoisky, die multimiljonair is, en een gewapende bestorming van een olieproductiemaatschappij van de staat vorige week donderdag. Volgens het officiële persbericht van Porosjenko zou Kolomoisky zelf hebben aangeboden zijn functie neer te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.