buitenland

‘Onacceptabel’: wrevel over schending wapenstilstand Oekraïne

Door Tom Reijner - 23 maart 2015

Het geweld in Oost-Oekraïne is na het bereikte akkoord in Minsk zienderogen afgenomen. Maar de laatste dagen wordt er met zorg gekeken naar de situatie rond Marioepol, waar de gevechten oplaaien.

Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten schenden de wapenstilstand ten oosten van de havenstad, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag.

Mortiervuur

Marioepol is een strategisch gelegen havenstad aan de Zwarte Zeekust in het zuiden van Oekraïne. Kiev vreest dat de pro-Russische rebellen een offensief willen beginnen om de stad in handen te krijgen. Volgens legerbronnen verzamelen strijders van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zware wapens en tanks achter de frontlinie.

Rond de stad kwamen dit weekeinde ten minste twee Oekraïense soldaten om door kogels van rebellen. In één etmaal zouden de rebellen ten minste 44 keer hebben aangevallen, aldus een woordvoerder van het Oekraïense leger. Ook raakten zes Oekraïense soldaten gewond bij mortiervuur. Ook vijf rebellen liepen verwondingen op.

Sluitstuk

Dat de oorlog nu weer lijkt te intensiveren in de Donbass, is ‘onacceptabel’. ‘Beide kampen in dit gebied blijven talrijke afspraken in het Minsk-akkoord schenden,’ aldus Ivica Dacic van de OVSE.

In Wit-Rusland werd overeengekomen dat de rebellen en het Oekraïense leger de wapens zouden terugtrekken van de frontlinie. De gevechten moesten worden gestaakt.

Maar daags na het sluiten van het akkoord verhevigde de strijd juist, met als sluitstuk de verovering van het strategisch gelegen Debaltseve door de rebellen. Dat was medio februari. Nadien werd het een stuk rustiger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.