buitenland

Onderzoek: Palestijnen gedood door raketten van Hamas

Door Shari Deira - 26 maart 2015

Palestijnse terroristische organisaties hebben niet alleen Israëliërs, maar ook Palestijnse burgers om het leven gebracht tijdens de laatste oorlog in Gaza. Uit onderzoek blijkt dat organisaties zoals Hamas, raketten afvuurden vanuit gebieden waar burgers woonden.

Amnesty International heeft zich na twee onderzoeken, die vooral waren gericht op het aandeel van het Israëlische leger, gericht op de misstanden van groepen in Gaza.

Doden

In de eerdere rapporten werd geconcludeerd dat Israël oorlogsmisdaden had gepleegd. De mensenrechtenorganisatie zegt nu hetzelfde over de Palestijnse groeperingen.

‘Gewapende Palestijnse groepen, waaronder de gewapende tak van Hamas, hebben tijdens het conflict herhaaldelijk raketten afgevuurd, waardoor zes doden vielen en burgers gewond raakten,’ zegt Philip Luther van Amnesty International.

Bij het afschieten van de raketten heeft Hamas mensenrechten geschonden en onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor burgers zowel in Israël als in Gaza.

Uit het onderzoek blijkt dat Hamas diverse keren raketten heeft afgevuurd vanuit gebieden, waar burgers wonen. Op deze manier gebruikt Hamas burgers als menselijk schild, omdat het Israëlische leger terugschiet op de plek waar vandaan de raket is afgevuurd. Israël beschuldigt de terroristische organisatie hier al jaren van.

Raketten

Het is voor Amnesty International lastig vast te stellen hoe vaak Hamas raketten schiet vanuit bewoonde gebieden, maar de organisatie concludeert dat het zeker niet gaat om incidenten. Het gaat niet alleen om woonwijken, maar ook om scholen, ziekenhuizen en in een geval werd er geschoten vanuit een Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-stad, staat in het rapport.

‘In zeker twee gevallen zijn er aanwijzingen dat er raketten werden geschoten, ondanks het feit dat gevluchte inwoners van Gaza onderdak zochten in het gebouw of panden in de omgeving.’

In het rapport staat verder dat dertien Palestijnen die op 28 juli om het leven zijn gekomen, zijn gedood door een Palestijnse raket die niet goed is afgeschoten.

Ondanks de misdaden van terroristische organisaties in Gaza, vindt Amnesty International de reactie van Israël buitenproportioneel. ‘Overtredingen door de ene kant, kunnen nooit de overtredingen rechtvaardigen door de tegenstander.’

Israël zou zich, ondanks het optreden van organisaties als Hamas, moeten houden aan het internationaal recht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.