buitenland

Ook ambassade betaalt mee aan herstel Barcaccia-fontein

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2015

De Nederlandse ambassade in Rome betaalt mee aan de schade die Feyenoord-fans hebben aangericht aan de Barcaccia-fontein in de Italiaanse hoofdstad. De diplomatieke post vult het startkapitaal aan van de spontaan ontstane actiegroep Salviamo la Barcaccia.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) in een brief naar aanleiding van vragen van Eerste Kamerleden van PvdA, VVD en D66.

Onder de indruk

‘Het kabinet is onder de indruk van de vele steunbetuigingen en particuliere initiatieven die Nederlanders hebben opgezet om de Italianen te laten zien dat zij afstand nemen van de acties van een kleine groep relschoppers en dat zij betrokkenheid willen tonen met Rome, zijn burgers en het werelderfgoed,’ schrijft de minister.

De particuliere initiatieven zijn verenigd in de gelegenheidsgroepering Salviamo la Barcaccia (laten we de Barcaccia-fontein redden). Deze groep heeft in de afgelopen weken tienduizenden euro’s bijeengebracht. Dat bedrag wordt nu door de ambassade aangevuld.

Gebaar

‘De Nederlandse ambassade in Rome zal bij wijze van gebaar een bijdrage leveren aan het startkapitaal van de vereniging ‘Salviamo la Barcaccia’, schrijft Koenders. ‘. ‘Het bijeengebrachte geld zal gebruikt worden als bijdrage voor het herstel van de “Fontana della Barcaccia”en kan verder ten goede komen aan het bredere oogmerk van de vereniging om het culturele erfgoed in Rome te helpen onderhouden.’

In het comité van aanbeveling van de vereniging hebben onder anderen prinses Christina, de Nederlandse ambassadeur in Italië Michiel den Hond, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en oud-minister Ed Nijpels als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kerk van de Friezen zitting genomen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.