buitenland

Oorlogszuchtige taal uit Saudi-Arabië over aanval op Jemen

Door Tom Reijner - 31 maart 2015

Saudi-Arabië zal niet stoppen met het bestoken van de Houthi-rebellen in Jemen totdat het land weer in rustiger vaarwater is gekomen. De coalitie ‘zal Jemen blijven verdedigen tot haar doelen zijn bereikt en het land weer veilig, stabiel en verenigd is’.

‘Wij zijn niet degenen die vragen om oorlog. Maar als er wordt aangezet tot oorlog, zijn wij er klaar voor,’ zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal dinsdag.

Er vallen bommen op de hoofdstad Sana’a, in de havenstad Aden en ook in Taiz, de derde stad van Jemen. Volgens hulpverleners in het noorden van het land zijn bij een bombardement nabij een vluchtelingenkamp tientallen mensen om het leven gekomen.

Aartsrivaal

Saudi-Arabië staat aan het hoofd van een coalitie, met onder meer Egypte, Kuweit en Qatar, die luchtaanvallen uitvoert op de sjiitische Houthi-rebellen. Deze opstandelingen controleren al grote delen van Jemen, en dreigen steeds verder op te rukken. De coalitie probeert dat uit alle macht te voorkomen.

Volgens Saudi-Arabië krijgen de Houthi’s steun van Iran, en laat dat nu net de aartsrivaal zijn van het wahabitische koninkrijk. Riyad wil tot elke prijs voorkomen dat de Islamitische Republiek definitief voet aan de grond krijgt in Jemen.

Juist vandaag werd bekend dat Teheran een vliegtuig vol met hulpgoederen naar Jemen heeft gestuurd. Het gaat om levensmiddelen, medicijnen en medische hulpmiddelen, meldt het Iraanse persbureau IRNA. Hoewel Iran niet zegt voor wie die hulp bestemd is, is de kans heel groot dat alles naar de Houthi’s gaat.

Speelbal

Het conflict in en rond Jemen is ingewikkeld. Het armste land van de Golfregio is niet alleen de speelbal tussen Iran en Saudi-Arabië, maar is ook het toneel van een machtsstrijd tussen de gewezen president Ali Abdullah Saleh en zijn opvolger, de eveneens verdreven Abd-Rabbu Mansour Hadi.

In Jemen wordt geloofd dat de eerstgenoemde (en puissant rijke) oud-leider achter de Houthi-opstand zit. En dan is er ook nog de lokale tak van Al-Qa’ida. De terreurbeweging heerst over verschillende tribale gebieden. Ook Islamitische Staat zou intussen actief zijn, maar of dat zo is, is allerminst zeker. Tot voor kort werd van de radicaalislamitische beweging maar weinig vernomen in Jemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.