buitenland

Poetin overwoog inzet van kernwapens voor annexatie Krim

Door Shari Deira - 16 maart 2015

Spierballentaal van Vladimir Poetin? De Russische president zegt dat Moskou bereid was om kernwapens in staat van paraatheid te brengen om zeker te zijn van de Russische annexatie van de Krim vorig jaar.

Poetin zei dat in een documentaire, die zondag werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. Het programma was eerder al opgenomen.

Gevaar

Poetin zegt dat hij bereid was nucleaire wapens klaar te zetten. ‘De Krim is ons historisch grondgebied. De Russen die daar wonen, waren in gevaar. We konden hen niet aan hun lot overlaten.’

De inzet van nucleaire wapens was uiteindelijk niet nodig, omdat inwoners van de Krim zich een jaar geleden via een omstreden referendum aansloten bij Rusland. Dat was een maand nadat de Oekraïense president Janoekovitsj zijn land ontvluchtte.

In het programma geeft Poetin toe dat Janoekovitsj hulp heeft gekregen van de Russen. ‘Wij hebben hem naar Russisch grondgebied gebracht,’ zegt Poetin.

De Russische president geeft verder aan dat hij Europa en de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd zich niet met het conflict te bemoeien. De wil om kernwapens in staat van paraatheid te brengen, moest die waarschuwing kracht bij zetten. ‘Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden,’ zegt Poetin.

Waar is Poetin?

Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over waar Poetin is. Sinds 5 maart is de Russische president niet meer publiekelijk gezien, terwijl het staatsjournaal normaalgesproken begint met een overzicht van wat Poetin die dag zoal heeft gedaan. Een ontmoeting met de leider van Kazachstan werd door Poetin uitgesteld.

De wildste geruchten doen de ronde op internet. Zo was de hashtag #putinumer (Poetin is dood) trending topic op Twitter, en er wordt gezegd dat Poetin in Zwitserland zou zitten, waar zijn vermeende vriendin Alina Kabaeva zou zijn bevallen van hun baby.

Anderen zeggen dat Poetin gewoon kampt met een griepje of dat er een politieke crisis is in het Kremlin vanwege de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov twee weken geleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.