buitenland

Poetin reageert voor het eerst publiekelijk op moord Nemtsov

Door Tom Reijner - 04 maart 2015

De liquidatie van de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov (55) was mogelijk politiek gemotiveerd. Rusland moet worden verlost van dit soort tragedies en schaamteloze taferelen.

‘We moeten serieus aandacht besteden aan zware misdaden, waaronder politiek gemotiveerde criminaliteit,’ zegt de Russische president Vladimir Poetin woensdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

En daarmee doelt hij naar eigen zeggen op de ‘brutale moord’ op de liberale politicus. Volgens de president heeft Rusland te maken met ‘kleurtechnieken‘, een verwijzing naar de Oranje-revolutie in Oekraïne (2004). ‘De acties van extremisten breiden zich steeds meer uit. We proberen pogingen waarin gebruik wordt gemaakt van deze kleurtechnieken te verijdelen.’

In het vizier

De inlichtingendiensten in het land hebben enkele verdachten in het vizier. Volgens FSB-hoofd Aleksandr Bortnikov zijn er ‘altijd wel wat verdachten’. Over hun identiteit en of ze al zijn opgepakt, is nog niets bekendgemaakt.

Onderzoekers bekijken of de gewelddadige dood van Nemtsov mogelijk iets te maken heeft met pogingen ‘om het land te destabiliseren’. Andere theorieën houden verband met het conflict in Oost-Oekraïne of radicale moslims, schrijft The Wall Street Journal.

Poetin veroordeelde de brute daad al, via zijn woordvoerder. Het lijkt er volgens de president op alsof de oud-vicepremier in opdracht is vermoord, mogelijk een huurmoord. De liquidatie zou daarom ‘een provocatie’ kunnen zijn.

Witte auto

Nemtsov, een criticus van de Russische leider, is dinsdag begraven in de hoofdstad Moskou. Hij werd vrijdagavond in de buurt van het Kremlin doodgeschoten, toen mensen ‘uit een witte auto stapten’ en op hem begonnen te schieten, meldden diverse Russische media vlak na de geweldsdaad.

Wat er precies is gebeurd, is erg moeilijk na te gaan: het moment van de moord is namelijk zelf niet te zien omdat er net een sneeuwwagen voorbij rijdt.

Wel heeft een webcam van het Russische tv-station TVC van grote afstand de vermoedelijk moordenaar van Nemtsov in beeld gebracht. Volgens het tv-station is op de beelden te zien hoe de schutter staat te wachten op de trappen van de Bolshoy Moskvoretsky-brug in het centrum van Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.