buitenland

Schaakspel met Iran gaat woensdag verder

Door Servaas van der Laan - 31 maart 2015

Ondanks dat dinsdagavond de deadline zou verlopen, praten Iran en de zes onderhandelaars woensdag verder over een nucleair akkoord. ‘We moeten doorgaan als het doel in zicht komt,’ vinden de Amerikanen.

In de huidige gesprekken met Iran over het nucleair programma van dat land is genoeg vooruitgang geboekt om woensdag verder te praten, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond in Lausanne.

Uitstel

De betrokken landen hadden afgesproken uiterlijk dinsdag een punt te zetten achter het touwtrekken over de nucleaire ambities van Iran. Maar het loopt naar het zich laat aanzien uit.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder had eerder op dinsdag al gezegd dat het mogelijk is dat in Lausanne ook na dinsdag over de kwestie verder wordt gepraat ‘omdat we moeten doorgaan als het doel in zicht komt’.

Atoombom

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Duitsland het Verenigd Koninkrijk en Iran zitten nu al geruime tijd met elkaar om de tafel in het Zwitserse Lausanne. Het doel van de westerse machten is hierbij te voorkomen dat Iran de capaciteit vergaart om een atoombom te ontwikkelen. In ruil hiervoor zijn de landen bereid om internationale sancties op te heffen zodat de Iraanse economie opnieuw gestimuleerd kan worden.

De snelheid waarmee de VN-sancties mogelijk zouden worden opgeheven en het opnieuw instellen daarvan wanneer Iran zijn afspraken niet nakomt, zijn twee van de punten waarbij het wrikt. Iran wil een zo snel mogelijk een versoepeling van de sancties, terwijl de grootmachten eerst willen zien of het land zijn afspraken wel nakomt. Een Iraanse woordvoerder gaf aan dat er ‘geen akkoord zal komen als de sancties-kwestie niet wordt opgelost’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.