buitenland

Speciaal team moet mensensmokkel naar EU stoppen

Door Elif Isitman - 17 maart 2015

De Europese politieorganisatie Europol heeft dinsdag een speciaal team in het leven geroepen dat de toestroom van gesmokkelde vluchtelingen vanuit het Middellandse Zeegebied moet stremmen. Ook Nederland maakt deel uit van het zogenoemde Joint Operational Team (JOT) Mare.

Dit meldt de politieorganisatie op zijn website. Het JOT Mare bestaat uit specialisten uit dertien Europese landen, waaronder Nederland, en wordt permanent bij Europol gevoegd.

Masterminds

JOT Mare zal zich voornamelijk richten op criminele organisaties die vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa smokkelen. De mensensmokkelaars verdienen grof geld aan deze praktijken. Het is georganiseerde criminaliteit die, naast mensensmokkel, ook wordt gelinkt aan drugshandel, wapenhandel en terrorisme. Europol heeft voor Nederland twee verdachten in beeld, maar nog geen complete organisaties.

‘Over de masterminds achter de organisaties weten we nog niet genoeg,’ zegt directeur Rob Wainwright. Hij hoopt daar met JOT Mare snel verandering in te kunnen brengen.  De criminelen die vluchtelingen smokkelen, veranderen volgens de organisatie hun smokkelroutes razendsnel. Ook worden ze steeds inventiever in hun strategieën om acties van opsporingsdiensten van individuele landen te ontduiken.

Acties

Het nieuwe team verzamelt en combineert informatie van alle Europese inlichtingenbronnen en gaat vervolgens gecoördineerde acties tegen mensensmokkelaars op touw zetten. Ook gaat de geanalyseerde informatie gedeeld worden met de Europese grenscontroleorganisatie Frontex en wordt er volgens Europol nauw samengewerkt met Interpol, de internationale politieorganisatie.

Europol schat dat er vorig jaar 220.000 illegalen via de Middellandse Zee Europa zijn binnengekomen. Naast de druk die dit op de grenscontroles van landen als Italië en Griekenland uitoefent, zijn er in 2014 volgens de politieorganisatie meer dan 3000 vluchtelingen verdronken tijdens hun tocht naar Europa. In 2015 zijn dat er tot nu toe 1000. De politieorganisatie ziet dit dan ook als hoofdreden voor het opzetten van het nieuwe team.

Hiernaast brengen vluchtelingenstromen uit Syrië en Libië extra veiligheidsrisico’s mee in de vorm van jihadronselaars en sympathisanten van terreurbeweging Islamitische Staat. Griekenland dreigde eerder met het openzetten van de grenzen om een nog grotere vluchtelingenstroom met mogelijke terroristen naar de EU te laten vloeien, als reactie op de hevige kritiek die het land vanuit andere Europese landen krijgt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.