buitenland

‘Spion voor Canada hielp de Britse IS-meisjes naar Syrië’

Door Elif Isitman - 14 maart 2015

De Canadese ambassade in Jordanië wordt mogelijk in verband gebracht met het faciliteren van de drie Britse schoolmeisjes die naar Syrië zijn vertrokken om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te voegen. Degene die de meisjes de grens hielp oversteken, zou banden hebben met de Canadese inlichtingendiensten.

Dit melden verschillende Canadese media op basis van bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten, waaronder de Ottawa Citizen zaterdag. Het zou gaan om een ‘buitenlandse spion’ die werkzaam is voor de Canadese inlichtingendiensten en de ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij werd vorige week vlakbij de Syrische grens in Turkije opgepakt. De Canadese autoriteiten hebben geen commentaar gegeven op de berichten.

Tandarts

De verdachte zou de Syrische Mohammed al-Rashid (28) zijn, een tandarts die Syrië zou zijn ontvlucht na het begin van het conflict. Hij zou werkzaam zijn voor de Canadezen om zo de Canadese nationaliteit te bemachtigen. Het bericht werd als eerste gepubliceerd door Yeni Safak, een Turkse krant die bekend staat om zijn openlijke steun aan de Turkse regering en dus twijfelachtige objectiviteit. Andere Turkse media bevestigden vervolgens echter ook het bericht.

Er zouden beelden van al-Rashid in Turkije zijn opgedoken waarin hij in de zuidelijke stad Gaziantep de drie Britse schoolmeisjes ontvangt en vertelt geen bagage mee te nemen. Het Oost-Londense drietal verdween ongeveer een maand geleden van de radar en zou via Istanbul naar Syrië zijn afgereisd om zich bij de terreurbeweging IS te voegen. Zij zouden inmiddels in het IS-bolwerk Raqqa verblijven.

Ambassade

Naast de schoolmeisjes Shamima Begum (15), Amira Abase (15) en Kadiza Sultana (16) zou hij nog tal van andere westerse jihadisten hebben geholpen de grens over te steken. Hij zou daarvoor tussen de 800 en 1500 dollar hebben ontvangen.

Al-Rashid zou hebben verklaard hulp te hebben gehad van ene ‘Matt’ (achternaam is niet bekend) bij de Canadese ambassade in Jordanië. Ook heeft hij verklaard ‘slechts een smokkelaar’ te zijn en dat hij werd betaald door de inlichtingendiensten. De Canadezen verrichten nu een onderzoek naar deze berichtgeving. De Canadese ambassadeur in Jordanië is Bruno Saccomani, ex-veiligheidsofficier en de voormalige bodyguard van de Canadese premier Stephen Harper.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bracht donderdag naar buiten dat er een arrestatie was verricht in verband met de verdwijning van de meisjes. Hij liet echter in het midden om wie het ging, maar zei slechts dat de persoon in kwestie de nationaliteit bezit van ‘een van de landen uit de internationale coalitie tegen IS’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.