buitenland

Spionage: lekte Israël informatie over atoomdeal naar Congres?

Door Elif Isitman - 24 maart 2015

Israël zou de Verenigde Staten vorig jaar hebben bespioneerd bij vertrouwelijke gesprekken over de onderhandelingen met Iran over een nucleair akkoord. Doel van de spionage zou zijn geweest om de onderhandelingen te saboteren.

Dit schrijft The Wall Street Journal dinsdag in een uitgebreid rapport over de spionage. Het rapport is gebaseerd op informatie van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Die onderschepten communicatie van Israël waaruit bleek dat het land informatie over de atoomdeal tot zijn beschikking had die alleen achter gesloten deuren besproken was. Israël ontkent de aantijgingen. De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen staat nu al langere tijd onder druk, onder meer door de atoomonderhandelingen.

Afluisteren

Volgens het rapport zou de regering van de Israëlische premier Netanyahu de informatie hebben willen gebruiken om leden van het Amerikaanse Congres ervan te overtuigen zich tegen het nucleaire akkoord te keren. Israël zou de Amerikanen hebben afgeluisterd, en informatie van informanten en diplomatieke contacten in Europa hebben verkregen.

Het Witte Huis stuitte op de geheime operatie toen de Amerikaanse veiligheidsdiensten op hun beurt Israël bespioneerden en communicatie onderschepten met informatie die alleen achter gesloten deuren was besproken. De Amerikaanse veiligheidsdiensten concludeerden hieruit dat de vertrouwelijke informatie wel door spionage verkregen moest zijn.

Bemoeien

Het grootste probleem voor het Witte Huis is in dit geval echter niet de spionage zelf, maar de suggestie dat Israël de informatie zou hebben gelekt naar het Congres. ‘Het is één ding dat Amerika en Israël elkaar bespioneren, maar het is iets anders wanneer Israël geheime informatie steelt en die doorspeelt naar Amerikaanse wetgevers en zich zo bemoeit met interne Amerikaanse betrekkingen,’ zei een bron binnen de Amerikaanse regering. Israël zou schade hebben toegebracht aan de Amerikaanse diplomatiek, aldus de bron.

Volgens het rapport wisten zowel Netanyahu als de Israëlische ambassadeur in Amerika Ron Dermer van de vermeende spionage. Israëlische bronnen zeggen echter tegen de krant Haaretz dat deze operatie waarschijnlijk meer kwaad dan goed doet voor Netanyahu. Hij zou de steun van de democratische leden van het Congres, die nodig zijn voor een meerderheid om een eventueel nucleair akkoord te blokkeren, hierdoor zijn verloren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.