buitenland

Tsipras en Merkel hakken geen knopen door

Door Tom Reijner - 23 maart 2015

Syriza-leider Alexis Tsipras is al sinds eind januari premier van Griekenland, maar een gesprek onder vier ogen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zat er tot dusver nog niet in. Maandagavond is het er dan eindelijk van gekomen.

Tsipras erkende tijdens het overleg met Berlijn dat de Duitsers niet de schuld zijn van de Griekse problemen  en dat ‘het gezamenlijke doel is om grote hervormingen door te voeren in Griekenland’.

Merkel sprak zich nog voorzichtiger uit: ‘Beslissingen over liquiditeit en hervormingen kunnen pas door de eurogroep genomen worden na een beoordeling. Wij kunnen slechts discussiëren met elkaar.’ Belangrijke beslissingen werden vandaag niet genomen, maar ze weten maar al te goed waar ze van elkaar verschillen, aldus de Griekse premier.

Uitspraken

De twee leiders hadden veel te bespreken, en vooral Tsipras had heel wat uit te leggen. Want er zijn de laatste tijd flinke spanningen tussen de grote kredietverlener Duitsland en Griekenland, aangewakkerd door Athene. De Grieken tergden de Duitsers met diverse omstreden uitspraken.

Middelvinger

Zo rakelden de Zuid-Europeanen een langslepend conflict over herstelbetalingen voor oorlogsschade weer eens op, waarbij chantage niet werd geschuwd. Eerder wekte de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis woede bij de Duitsers op, omdat hij zijn land het ‘meest bankroete land ter wereld’ noemde, iets waarvan de ‘slimme mensen’ in Brussel, Frankfurt en Berlijn’ volgens hem allang op de hoogte waren.

En dan was er ook nog die veelbesproken middelvinger van Varoufakis, die hij voor zijn ministerschap zou hebben opgestoken. De beelden van dit obscene gebaar – al dan niet gemanipuleerd – leidden tot beroering in de Duitse media.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble reageerde furieus met de woorden dat ‘de Grieken alle vertrouwen hebben vernietigd’.  Vandaag kwam er nog iets bij: Athene liet weten dat het geld wil van voornamelijk Duitse defensiebedrijven, omdat ze in het verleden met steekpenningen orders uit Griekenland zouden hebben binnengesleept. Heeft Tsipras vanavond de gemoederen wat weten te bedaren?

Vertraging

Tsipras had volgens Der Spiegel een lijst met hervormingen bij zich, om Merkel en haar landgenoten enigszins tevreden te stellen. Dat is hard nodig, want de Duitsers – en de rest van de eurozone – hebben het helemaal gehad met de tegenwerking en vertraging uit Athene.

Op het door Tsipras meegebrachte A4’tje staat onder meer de in Athene verfoeide privatisering van staatsbedrijven, en de aanpak van corruptie. Ook is er het voornemen om de belasting op onroerend goed af te schaffen, schrijft het Duitse weekblad.

Langer doorwerken zou worden gestimuleerd. De vraag is of dit programma Merkel tevreden kan stellen. Om voor een nieuw steunpakket in aanmerking te komen, moet er in Griekenland flink worden bezuinigd. Volgens andere Duitse media is de bodem van de schatkist van het Zuid-Europese land al bijna bereikt. Athene heeft nog geld tot 8 april.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.