buitenland

Tunesië doodt 9 terroristen net voor vredesmars

Door Servaas van der Laan - 29 maart 2015

Het Tunesische leger heeft negen leden van de lokale terreurorganisatie Okba Ibn Nafaa gedood bij een inval in de zuidelijke Gafsa-regio. Dit gebeurde vlak voor een grote vredesmars in Tunis naar aanleiding van de aanslag op het Bardomuseum.

‘Onze troepen hebben negen terroristen gedood tijdens een grote operatie in Sidi Aich in Gafsa,’ liet de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken weten.

Terreurcel

Volgens de Tunesische regering gaat het om strijders van de terreurgroepering Okba Ibn Nafaa die vooral in de bergachtige zuidelijke grensregio met Algerije actief is.

De aanslag op het Bardomuseum waarbij twee weken geleden 21 personen werden gedood, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Maar Tunesië denkt dat de aanslag het werk is van de terreurcel Okba Ibn Nafaa.

Vredesmars

De anti-terreuractie komt kort voor de vredesmars die zondag in Tunis zal worden gelopen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag. Zondag werd bekend dat de aanslag nog een dodelijk slachtoffer heeft geëist. Een Franse vrouw overleed dit weekend aan haar verwondingen.

Diverse wereldleiders zijn naar Tunesië afgereisd om zondag aan de protestmars mee te doen. Naast onder anderen de Franse premier François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi zal namens Nederland minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) meelopen in de mars.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.