buitenland

Tunesië geeft beelden vrij van terreuraanval in museum

Door Tom Reijner - 22 maart 2015

De Tunesische autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de aanslag op het Bardomuseum in Tunis, afgelopen woensdag. Daarop is te zien hoe twee schutters door het gebouw lopen.

De beelden zijn gepubliceerd op de Facebook-pagina van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.
http://www.youtube.com/watch?v=mJK39ZkWEyc?feature=player_detailpage

Trap

De veiligheidscamera’s leggen vast hoe de terroristen, vlak voor het beklimmen van de trap, een man tegenkomen. Vermoedelijk gaat het om een bezoeker van het museum.

Even lijkt een van de daders zijn geweer op de man te willen richten, om vervolgens te besluiten toch door te lopen en de ogenschijnlijke bezoeker ongemoeid te laten. Die verlaat daarop de hal van het Bardomuseum. Opnames van het moment waarop de terroristen op bezoekers schieten, zijn niet openbaar gemaakt.

Bloedbad

Bij het bloedbad zijn 21 mensen om het leven gekomen, het merendeel van hen buitenlandse toeristen. De daders werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie, die de terreuractie vrij snel wist te beëindigen.

Intussen is meer bekend geworden over de identiteit van de twee terroristen. Het gaat om Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. De twee mannen zijn ‘zeer waarschijnlijk’ afkomstig uit Tunesië zelf, zei de Tunesische premier Habib Essid.

Het vermoeden bestaat dat de schutters sympathisanten waren van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Het onderzoek naar de aanslag is in volle gang. Er zijn tot dusver al meer dan twintig mensen opgepakt die mogelijk een rol speelden bij de voorbereiding van de terreur in de Tunesische hoofdstad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.