buitenland

Varoufakis beklaagt zich over de ‘belediging’ door Schäuble

Door Laura van Dijk - 12 maart 2015

Het conflict tussen Griekenland en Duitsland wordt steeds heftiger en persoonlijker. Athene beweert nu dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn Griekse collega Yanis Varoufakis zou hebben beledigd tijdens een overleg afgelopen dinsdag.

‘Er is een officiële klacht bij naar onze ambassadeur in Berlijn gestuurd,’ zegt een woordvoerder van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Als minister van een land dat onze vriend en partner is, kan hij zijn collega niet zomaar beledigen.’ Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn bevestigt aan Der Spiegel dat er een aanklacht is ingediend.

Onderonsje

Schäuble ontkent dat hij de Griekse minister van Financiën ooit heeft beledigd. ‘Dat is toch onzin,’ zei hij tegen persbureau Reuters. De minister zou Varoufakis tijdens een overleg afgelopen dinsdag ‘dom’ en ‘naïef’ hebben genoemd.

Donderdagochtend zei Varoufakis nog op de Griekse zender Media TV dat de gesprekken met Schäuble altijd heel ‘beschaafd en nuttig’ zijn. Ook vertelde hij over een grappig onderonsje dat ze samen hadden: ‘Hij zei tegen mij dat ik het vertrouwen van de Duitse regering kwijt was.’ ‘Ik antwoordde hem dat ik het vertrouwen nooit heb gehad, ik maak deel uit van een radicaal-linkse regering.’

Verwoesting

Zijn woorden lijken in tegenspraak met de daden van de Griekse regering: woensdag eiste Athene plotseling herstelbetalingen van Duitsland voor wat de nazi’s hebben aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het conflict over de Wiedergutmachung speelt al jaren, maar komt nu weer naar de oppervlakte.

In 2000 bepaalde de hoogste rechter in Griekenland dat Duitsland de schadevergoeding voor het verwoesten van een dorp alsnog moest voldoen. Desnoods mag daarvoor Duits eigendom in beslag worden genomen, bepaalde de rechter. De Grieken willen daar nu toe overgaan, als Duitsland blijft weigeren om te betalen.

Grexit

Volgens Varoufakis staat deze kwestie ‘helemaal los’ van de Griekse schuldenproblematiek, zei hij in een interview met France 24. Daarnaast benadrukt hij dat voor hem een ‘Grexit’ absoluut niet tot de mogelijkheden behoort: ‘De eurozone moet niet worden opgesplitst, en iedereen die zo’n splitsing overweegt is bewust of onbewust anti-Europa.’

Griekenland wist deze week niet alleen Duitsland – maar heel Europa – tegen zich in het harnas te jagen. Maandag dreigde de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos de vluchtelingensluis naar Europa open te zetten. ‘Als ze (red. de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de vluchtelingen papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan,’ sprak hij tot partijgenoten.

Ook dreigde Varoufakis met een mogelijk EU-referendum of het uitschrijven van vervroegde verkiezingen, als de Europese eisen niet acceptabel zijn.

Grenzen sluiten

‘Schandelijke chantage,’ noemt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers het dreigen met vluchtelingen in een interview met BNR. Mocht de Griekse minister zijn voornemen tot uitvoering brengen, dan moet de Europese Unie met een reactie komen. De grenzen met Griekenland sluiten, noemt hij daarbij een ‘serieuze optie’.

‘Griekenland is lid van Schengen. Maar binnen Schengen horen ook plichten, niet alleen rechten. Op het moment dat Griekenland zich niet aan haar plichten houdt, levert dat een gevaar op voor de interne veiligheid van de andere Europese landen,’ zegt Lenaers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.