buitenland

Verdwenen MH370: batterij was al een jaar aan vervanging toe

Door Elif Isitman - 08 maart 2015

De batterij voor de recorder van vluchtdata van vlucht MH370 was al een jaar over de houdbaarheidsdatum heen. De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween zondag precies een jaar geleden.

De batterij had al een jaar eerder vervangen moeten worden, meldt CNN op basis van een interim-rapport van het onderzoek naar de verdwijning van de vlucht.

Geen garantie

De vluchtdatarecorder registreert de recente geschiedenis van een vlucht door verschillende keren per seconde informatie op te slaan. Naast informatie over de prestatie van het vliegtuig, registreert het systeem ook instructies die de elektronische systemen van een vliegtuig ontvangt.

Volgens het rapport is er geen bewijs dat de batterij is vervangen en hoewel een dergelijk type batterij wel kan functioneren na de houdbaarheidsdatum, is er ‘geen garantie dat hij zal werken of dat hij langer dan het minimum van 30 dagen kan functioneren,’ aldus het rapport. Dit zou mogelijk kunnen verklaren waarom het niet te vinden is.

De batterij van de zwarte doos, waarmee onder meer conversaties in de cockpit worden opgenomen, werd wel op tijd vervangen en verkeerde op het moment dat het vliegtuig verdween nog binnen de houdbaarheidstermijn.

Feitelijk

Het interim-rapport geeft vooral feitelijke informatie over MH370 en niet zozeer analyses van de situatie. In hetzelfde rapport staat dat er geen indicaties waren van ‘dubieus gedrag’ onder de piloten of cabinepersoneel op het moment dat de Boeing 777 van de radar verdween.

De onderzoekers voerden een achtergrondcheck uit naar de personeelsleden en de piloten. Ook bekeken ze beelden van hetzelfde personeel op eerdere vluchten, waar volgens het rapport ook geen ‘verdacht gedrag’ werd vertoond.

De Boeing 777 met 239 inzittenden was op weg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Beijing, toen het van de radar verdween. Een jaar na dato hebben de nabestaanden dus nog steeds geen concrete en definitieve informatie over wat er precies met hun dierbaren is gebeurd. Op zondag wordt de verdwenen vlucht op verschillende plekken in Kuala Lumpur herdacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.