buitenland

Vladimir Poetin doet boekje open over annexatie van Krim

Door Tom Reijner - 09 maart 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft onthuld op welk moment hij het bevel gaf voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim bij Rusland. Ook beschrijft hij hoe Russische troepen gereed stonden om de gevallen Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te redden.

‘Ik heb de verantwoordelijken van onze inlichtingendiensten en van het ministerie van Defensie naar het Kremlin laten komen en hen de opdracht gegeven om het leven van de Oekraïense president te redden. Anders zou hij zijn afgeslacht,’ zei Poetin in een interview waarvan zondag op de Russische staats-tv een paar fragmenten werden uitgezonden. ‘We stonden klaar om Janoekovitsj uit Donetsk te halen, over land, over zee of door de lucht.’

Documentaire

De fragmenten maken deel uit van een nog uit te zenden documentaire (‘Huiswaarts‘) op staatstv-zender Rossiya 1. De president roept een nachtelijke bijeenkomst in herinnering, waarin werd gesproken over de reddingsactie ten behoeve van Janoekovitsj, die in het nauw was gedreven door woedende betogers in de straten van Kiev.

Hoe de corrupte ex-president vanuit Donetsk naar Rusland wist te vluchten, vertelt Poetin overigens niet. Tijdens die geheime vergadering in het holst van de nacht werd uiteindelijk ook besloten tot de aansluiting van de Krim bij Rusland. ‘Het was in de nacht van 22 op 23 februari, we waren rond 7 uur ’s morgens klaar. En terwijl we uit elkaar gingen vertelde ik aan al mijn collega’s: we zijn genoodzaakt om voorbereidingen te treffen om de Krim naar Russisch grondgebied te brengen’, aldus de president.

Insigne

Vier dagen later, op 27 februari, verschenen er commando’s zonder duidelijk insigne in de straten van steden als Sebastopol en Simferopol. Ook namen zij bezit van het lokale parlement. Oekraïne sprak over een ‘Russische invasie‘ en de komst van ongeveer 2.000 manschappen die in de Krim strategische plaatsen bezetten.

Uiteindelijk werd het schiereiland op 18 maart formeel geannexeerd door Moskou, nadat de overwegend Russische bevolking zich in een referendum had uitgesproken over aansluiting bij Rusland. Het Kremlin bleef lang volhouden dat de omwenteling op de Krim een lokale aangelegenheid was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.