buitenland

Waar is Poetin? Geruchten van kwaad tot erger

Door Elif Isitman - 13 maart 2015

Op Twitter draait de geruchtenmachine over de Russische president Vladimir Poetin op volle toeren. Er worden vrijdagavond ‘mysterieuze vrachtwagens’ en helikopters gesignaleerd buiten het Kremlin.

Twitteraars in Moskou maken melding van een mysterieus konvooi van trucks buiten het Kremlin. Waar dit voor is, is niet duidelijk.

Eerder op vrijdag was de afwezigheid van Poetin (62) al het onderwerp van speculatie en grappen. De Russische president is sinds 5 maart niet meer in het openbaar gesignaleerd. Ook werd een ontmoeting met de leider van Kazachstan uitgesteld.

Het Kremlin blijft benadrukken dat er niets aan de hand is en publiceerde vrijdag foto’s en filmpjes van Putin om de speculaties de kop in te drukken.

Niet grappig meer

Het is echter niet duidelijk van wanneer de vrijgegeven beelden dateren, waardoor de geruchten onverstoord doorgaan. Dmitry Peskov, de woordvoerder van de president, antwoordde aan persbureau Reuters op de vraag of Poetin nog leeft: ‘ja, we hebben het al honderd keer gezegd. Dit is niet grappig meer.’

De theorieën omtrent het ‘verdwijnen’ van Poetin variëren. Velen beweren, zoals vaak wanneer wereldleiders een lange tijd geen publieke optredens maken, dat de Russische leider dood is. Op Twitter werd de hashtag #putinumer (‘Poetin is dood’) trending en er werd een gelijknamige satirische website gelanceerd, waarop ‘hints’ worden afgegeven over de vermeende dood van de Russische leider.

Een andere theorie is dat hij in Zwitserland zou zitten omdat zijn vermeende vriendin en voormalig Olympisch turnster Alina Kabaeva daar zou bevallen van hun liefdesbaby. Ook dit heeft woordvoerder Peskov ontkend. Het Kremlin ontkent de relatie tussen de twee al vanaf het begin dat het gerucht over hun affaire de kop opstak.

Weer anderen beweren dat er een politieke crisis in het Kremlin is ontstaan door de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov twee weken geleden.

Op Twitter worden ook meldingen gemaakt van een ‘grote aankondiging’, die dit weekend door het Kremlin zou worden gedaan. Volgens de meldingen worden journalisten in Moskou gevraagd om dit weekend in de stad te blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.