buitenland

Waarom Martin Schulz Front National van fraude verdenkt

Door Tom Reijner - 10 maart 2015

‘Brussel’ laat onderzoek doen naar fraude door de Franse partij Front National (FN). In totaal zouden Europese subsidies voor een bedrag van 7,5 miljoen euro zijn misbruikt.

De partij van Marine Le Pen zou subsidie van de Europese Unie (EU) hebben ontvangen voor assistenten van Europarlementariërs, terwijl die voor de partij in Frankrijk werken, schrijft Le Monde.

Loonlijst

Volgens de Franse krant hebben twintig Front National-medewerkers, die op de Europese loonlijst staan, vrijwel nooit voor de Brusselse fractie gewerkt, terwijl dat volgens de statuten van het Europees Parlement wel moet. Negentien van de betrokken medewerkers werken in Nanterre, waar het hoofdkantoor van de anti-EU-partij staat.

In het organisatieschema (organigram) staat vermeld dat vijf medewerkers speciaal adviseur zijn van voorzitter Marine Le Pen. Drie zijn verbonden aan het kabinet van erevoorzitter Jean-Marie Le Pen, haar vader. Het Front National zit met 22 leden in het Europarlement.

Map

De berichtgeving werd maandagavond bevestigd door de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz. De map met de verdenkingen ligt nu op tafel bij de Europese antifraudedienst OLAF.

Die beslist of er een onderzoek tegen de twintig medewerkers wordt ingesteld. ‘Feitelijk heeft Schulz gelijk. Onze assistenten werken inderdaad niet voor de Europese Unie, maar er juist tegen,’ fulmineerde FN-vicevoorzitter Florian Philippot op Twitter.

Marine Le Pen sprak van een ‘valse beschuldiging’ aan het adres van haar partij.

Niet in de haak

De Europese regels staan, sinds zij in 2009 zijn aangescherpt, niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt. Uit een steekproef van 4.700 betalingen aan de Europarlementariërs bleek eerder dat er in 167 gevallen iets niet in de haak was.

Zo sluisden twee Europarlementariërs geld, dat was bedoeld voor medewerkers, door naar een bedrijf dat geen enkele relatie met parlementaire activiteiten had.

Er bleken ook ‘dode zielen‘ onder het personeel te zijn. Zo stuitte de interne accountant op twee gevallen waarbij de volle maandelijkse vergoeding werd uitgekeerd zonder dat er in de papieren ook maar een spoor te vinden was van een assistent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.