buitenland

Wat ging er mis bij landing Airbus Air Canada?

Door Servaas van der Laan - 29 maart 2015

Air Canada vlucht AC624 van Toronto naar Halifax is zondag met een harde klap geland en vervolgens van de landingsbaan geraakt. Getuigen vermoeden dat het toestel een hoogspanningskabel heeft geraakt.

Een Airbus A320 van Air Canada is zondag op de luchthaven Halifax Stanfield op nogal ongebruikelijke wijze geland.

Harde klap

Eerst cirkelde het toestel ruim een half uur boven de luchthaven. Toen de landing uiteindelijk werd ingezet, zagen de inzittenden een felle lichtflits. Het toestel kwam vervolgens met een harde smak op de grond terecht, kwam twee keer los en gleed vervolgens van de landingsbaan af.

Toen de Airbus tot stilstand was gekomen, verlieten passagiers en bemanning snel het toestel. Vanwege lekkende kerosine was er gevaar voor een explosie.

Hoogspanningskabel

Uiteindelijk moesten 23 van de 133 passagiers met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Volgens een woordvoerder van Air Canada is niemand in levensgevaar.

De Canadese luchtvaartmaatschappij doet nog geen uitspraken over de oorzaak van de harde landing. Wel laat de luchthaven weten dat op het moment van de landing de stroom uitviel op het vliegveld. Dit schept het vermoeden dat het vliegtuig een elektriciteitsmast- of kabel kan hebben geraakt. ‘Op dit moment weten we nog niet of de twee incidenten verband houden met elkaar,’ zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen nieuwszender CBC.

Achtergelaten in de sneeuw

De passagiers klaagden overigens niet alleen over de harde landing. Nadat ze uit het vliegtuig waren gegaan, leken de reizigers aan hun lot overgelaten te worden.

‘Het ergste was nog wel dat ze ons meer dan een uur in de sneeuw hebben laten staan. Ik bedoel, iedereen had het hartstikke koud en we keken elkaar aan en dachten “waarom komt niemand ons halen,” zegt een passagier tegen CBC. Sommige passagiers waren afkomstig uit warmere oorden en droegen een korte broek. Anderen hadden geen schoenen aan.

Ook het toestel zelf is gehavend uit de landing gekomen. De neus is beschadigd en één van de vleugels is van het vliegtuig afgerukt. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is voorgevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.