buitenland

‘We zullen jullie doden!’ Meute bestormt synagoge Londen

Door Tom Reijner - 22 maart 2015

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een groep van zo’n twintig mensen naar verluidt een antisemitische aanval uitgevoerd op een synagoge in de Britse hoofdstad Londen. Zes mensen zijn inmiddels opgepakt.

De mannen zouden dronken zijn geweest, nadat zij, komende van een feestje in de buurt, door de straten van de wijk Stamford Hill trokken, meldt de BBC. In dezelfde wijk in het noorden van Londen is de bestormde synagoge gevestigd. Er wonen veel Joden in Stamford Hill.

Leuzen

De politie zegt dat de aanval een antisemitisch karakter had vanwege de leuzen die werden geroepen. Zo klonk er ‘We zullen jullie doden‘. Gebedenboeken werden vernield en een Joodse man liep verwondingen op aan zijn gezicht.

‘Maar niets wijst erop dat deze aanval was voorbereid,’ aldus een politiewoordvoerder. Op een video, die is geplaatst op YouTube, is te zien hoe de ruiten van de twee deuren van de synagoge aan gruzelementen zijn geslagen.
http://www.youtube.com/watch?v=YPhFLwsF_Aw?feature=player_detailpage

Antisemitisme

De Joodse aanwezigen in de synagoge probeerden de groep schreeuwende lieden uit het gebouw te weren. De Londense politie zegt na de bestorming van de synagoge extra te gaan surveilleren in de wijk om de veiligheid te vergroten.

In Londen wonen naar schatting 150.000 Joden. Een Britse organisatie tegen antisemitisme zegt dat het aantal incidenten tegen Joden de afgelopen tijd flink is toegenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.