buitenland

Welke mysterieuze ambtenaar hielp Britse IS-meisjes naar Syrië?

Door Elif Isitman - 12 maart 2015

Turkije heeft een medewerker van de inlichtingendienst van ‘een land’ uit de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) aangehouden. De medewerker wordt ervan verdacht de drie Britse schoolmeisjes, die ongeveer drie weken geleden verdwenen, te hebben geholpen in hun tocht naar IS.

Dit meldde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu donderdag in een interview met de Turkse staatstelevisie. De persoon in kwestie zou de drie meisjes hebben geassisteerd bij het oversteken van de Syrische grens. Volgens Cavusoglu werkt de arrestant voor ‘de inlichtingendiensten van een land uit de internationale coalitie’.

Zoals gewoonlijk

De specifieke nationaliteit van de persoon in kwestie blijft vooralsnog een mysterie. Wel gaf Cavosoglu in een telefoongesprek met zijn Britse ambtsgenoot Philip Hammond aan dat het niet om ‘een persoon uit de Verenigde Staten of uit een lidstaat van de Europese Unie’ gaat. Volgens Cavusoglu zou Hammond daarop hebben geantwoord met een cynisch ‘zoals gewoonlijk’.

Eerder steggelden de twee landen over de verdwijning van de schoolmeisjes: de Turken verweten de Britten hen te laat te hebben geïnformeerd over het vertrek van het drietal naar Istanbul.

Grens

Als de persoon afkomstig is uit een land uit de internationale coalitie met de Verenigde Staten en Europese lidstaten uitgesloten, blijven er nog genoeg mogelijkheden over. De landen in kwestie zijn Jordanië, Marokko, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Albanië, Bosnië, Koeweit, Libanon, Rusland, Singapore, Bahrein, Israël, Japan, Zuid-Korea, Qatar, Saudi-Arabië, en de Verenigde Arabische Emiraten. Vermoedelijk is de arrestant echter afkomstig uit een land dat grenst aan Turkije.

De drie meisjes, Shamima Begum (15), Amira Abase (15) en Kadiza Sultana (16) verdwenen zo’n drie weken geleden uit oost-Londen. Ze stapten op het vliegveld Gatwick stiekem op het vliegtuig naar Istanbul. Direct vermoedden autoriteiten al dat ze op weg waren om zich bij de terreurbeweging te voegen.

Ze zouden vorige week in het IS-bolwerk Raqqa zijn gearriveerd. De drie zouden de ambitie hebben om als jihadbruiden in het ‘kalifaat’ te wonen. Vermoedelijk worden zij gehuisvest door een ander meisje uit Groot-Brittannië, die eerder richting Syrië vertrok. Zij zou online contact hebben gehad met tenminste één van de drie meisjes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.