buitenland

Welke rol speelt Iran bij strijd rond Tikrit?

Door Tom Reijner - 05 maart 2015

Iran lijkt de greep op de anti-IS-campagne in de omgeving van de soennitische stad te versterken. Hoe ziet de invloed van de Islamitische Republiek er precies uit?

Met steun van sjiitische én een aantal soennitische milities weet het Iraakse regeringsleger op te trekken richting Tikrit, de geboortestad van wijlen dictator Saddam Hussein, die al meer dan acht maanden in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

In de buitenwijken van Tikrit wordt een flinke strijd geleverd. Het doel van de regering in Bagdad is om IS te omsingelen en hen zo te verslaan, terwijl de extremisten vermoedelijk proberen om de militairen en milities de stad in te trekken, zodat er een guerrillaoorlog tussen de gebouwen ontstaat. Het wendbare IS-leger zou het in dat geval wel eens lang kunnen volhouden.

Slagveld

Intussen lijkt Iran de greep op de anti-IS-campagne in het gebied te versterken. Teheran speelt een belangrijkere rol op het slagveld, anders dan de Amerikanen, die IS vanuit de lucht bestoken en geen ‘laarzen op de grond’ leveren.

De toenemende invloed van de Islamitische Republiek maakt wel duidelijk dat er een stilzwijgend bondgenootschap bestaat met de Verenigde Staten: beide partijen vechten in Irak aan dezelfde kant. Het Pentagon gaf eerder toe niet te zijn gevraagd om bommen af te werpen: de steun van buurland Iran zou afdoende zijn.

Commandant

Sjiitische milities bevestigen dat generaal Qasem Soleimani, de commandant van het Iraanse Revolutionaire Garde, persoonlijk deelneemt aan de operatie tegen de soennitische extremisten.

De Iraanse autoriteiten hebben tot dusver nog geen commentaar gegeven op deze berichten, maar de staatspersbureaus hebben naar verluidt uitgebreid verslag gedaan van de activiteiten van Soleimani.

Er zijn zelfs foto’s gepubliceerd, waarop de commandant tussen Iraakse bevelhebbers staat. Volgens de BBC, die zich baseert op de Iraanse nieuwsorganisatie Fars News, staat er bij vermeld dat de foto’s werden genomen rond Tikrit.

Ayatollah

De Iraanse invloed wordt vooral uitgeoefend door middel van de Hashid Shaabi, dat zoveel betekent als de ‘mobilisatie van het volk’. Het is een vereniging van diverse paramilitaire sjiitische organisaties, in het leven geroepen door de overwegend sjiitische machthebbers in Bagdad.

Binnen deze overkoepelende en coördinerende club is ook de relatief nieuwe militie Saraya al-Khorasani actief. Die zegt te opereren onder rechtstreeks bevel van ayatollah Ali Khamenei – de hoogste geestelijke leider van de Islamitische Republiek. Ook de zeer invloedrijke Badr-organisatie, die ooit werd opgetuigd in Iran, is actief binnen de Hashid Shaabi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.