buitenland

Wordt atoomdeal Iran op de valreep nog bereikt?

Door Elif Isitman - 31 maart 2015

Iran en de zes grootmachten die onderhandelen over een nucleair akkoord gaan dinsdag waarschijnlijk vaart zetten achter de discussie. De deadline voor het akkoord is dinsdag voor middernacht.

Het sluiten van een akkoord is door een drietal onderwerpen in een impasse terechtgekomen, die al bijna een week duurt. De wereldmachten proberen nu, een dag voor de deadline, alsnog tot een overeenkomst te komen. Als het deze week tot een deal komt, moeten de details voor het akkoord voor 1 juli worden uitgewerkt.

Nucleaire capaciteit

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Duitsland het Verenigd Koninkrijk en Iran zitten nu al geruime tijd met elkaar om de tafel in het Zwitserse Lausanne. Het doel van de westerse machten is hierbij te voorkomen dat Iran de capaciteit vergaart om een atoombom te ontwikkelen. In ruil hiervoor zijn de landen bereid om internationale sancties op te heffen zodat de Iraanse economie opnieuw gestimuleerd kan worden.

De snelheid waarmee de VN-sancties mogelijk zouden worden opgeheven en het opnieuw instellen daarvan wanneer Iran zijn afspraken niet nakomt zijn twee van de punten waarbij het wrikt. Iran wil een zo snel mogelijk een versoepeling van de sancties, terwijl de grootmachten eerst willen zien of het land zijn afspraken wel nakomt. Een Iraanse woordvoerder gaf aan dat er ‘geen akkoord zal komen als de sancties-kwestie niet wordt opgelost’.

Daarnaast is de vraag of Iran over tien jaar nog steeds beperkt moet worden in zijn nucleaire ontwikkeling. Het land wil na de eerste 10 jaar van het nog te sluiten atoomakkoord het nucleaire onderzoek weer kunnen oppakken en ontkent dat dit gebruikt wordt voor ontwikkeling van een eventueel kernwapen.

Agressie

Een woordvoerder van de Verenigde Staten denk dat er pas op de valreep een deal zal worden gesloten. Het Amerikaanse Congres waarschuwde eerder de sancties tegen Iran te willen uitbreiden wanneer er deze week geen akkoord gesloten wordt. President Barack Obama zei hierop dit initiatief te zullen vetoën.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een uitgesproken tegenstander van de nucleaire onderhandelingen met Iran, zei maandag dat het sluiten van een akkoord met het land een verkeerd signaal afgeeft, namelijk dat ‘Iraanse agressie’ getolereerd wordt. Israël is bang doelwit van Iran te worden wanneer het land meer zou groeien in zijn nucleaire ontwikkeling.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verliet maandag kortstondig het overleg maar is inmiddels weer teruggekeerd omdat hij denkt dat de kans groot is op een akkoord in de slotfase van de onderhandelingen.

Woordvoerders van verschillende van de aanwezige andere landen zeiden echter te denken dat de onderhandelingen verder uit zullen lopen en de deadline van middernacht op dinsdag niet gehaald zal worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.