buitenland

Zorgen bij de VN over groeiende aanhang voor IS in Afghanistan

Door Laura van Dijk - 17 maart 2015

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wint terrein in de islamitische wereld, vooral in Afghanistan en Pakistan. De hoeveelheid troepen ‘aan de grond’ zijn niet zozeer een probleem, dan wel dat de terreurgroep steeds meer vrijwilligers voor de strijd in de landen weet te rekruteren.

De Verenigde Naties (VN) hebben haar zorgen geuit op basis van rapporten van hun speciale vertegenwoordiger Nicholas Haysom in Afghanistan, schrijft persbureau Reuters.

Voedingsbodem

Hoewel er steeds meer IS-strijders in het land worden gesignaleerd – afgelopen zondag zijn tien IS-strijders door het Afghaanse leger om het leven gebracht – is het grote probleem de voedingsbodem voor extremisme onder de islamitische bevolking. Steeds meer Afghanen vallen ten prooi aan het extremisme en vertrekken naar Syrië of Irak om met IS te vechten.

Rusland maakt zich ook ongerust en spoort de VN-Veiligheidsraad aan de opmars van de extremisten te stoppen. Het noorden van Afghanistan grenst namelijk aan ex-Sovjetrepublieken van het land. De Veiligheidsraad heeft maandag unaniem voor een verlenging van de VN-missie in het islamitische land gestemd.

Trouw

Na de opkomst van IS in Syrië en Irak, is recentelijk Libië ten prooi gevallen. Nu de eveneens islamitische terreurgroep Boko Haram in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger trouw heeft gezworen aan het ‘kalifaat’ van IS, krijgt de terreurorganisatie steeds meer invloed. Een volgende stap lijkt de sprong naar Afghanistan en Pakistan.

In de Aziatische landen wordt door een meerderheid van de bevolking de soennitische variant van de islam aangehangen, dezelfde variant waarop IS zijn geloof baseert. Onder de bevolking zou veel bewondering bestaan voor de terreurgroep en hun grote leider Abu Bakr al-Baghdadi, schreef The Daily Beast.

Hierdoor is het makkelijker om strijders te rekruteren: dit is al maanden een groeiend probleem, zelfs in het sjiitische Iran. Bovendien zou een groot deel van de Taliban – actief in Afghanistan en Pakistan – bereid zijn om zich aan te sluiten bij IS.

Botsing

‘De ene dag dragen ze nog de witte kleding van de Taliban, en de volgende dag hebben ze zwarte kleren aan en noemen ze zichzelf IS,’ vertelde een regionale gouverneur in Afghanistan, Mohammad Akundza, in januari aan Newsweek.

Ben Barry van het International Institute for Strategic Studies waarschuwt Newsweek dat de berichten over een opmars in Afghanistan met enige voorzichtigheid moeten worden behandeld: ‘Er is een potentiële botsing van belangen hier.’

De Taliban wil zelf ook een staat creëren waarin zij de macht hebben, de groep zal dus niet zomaar territorium opgeven aan IS. Wel hebben veel Taliban-strijders bewondering voor de successen van de terreurorganisatie, waardoor het aantrekkelijk wordt zich bij hen aan te sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.