buitenland

Al-Qa’ida-voorman gedood in Jemen, en wapenembargo Houthi’s

Door Elif Isitman - 14 april 2015

Een belangrijke geestelijke van de soennitische jihadisten in Jemen, Ibrahim al-Rubaish, is dinsdag gedood. Hij kwam om het leven door een aanval met een drone.

Al-Rubaish (35) werd dinsdag samen met enkele anderen gedood door een drone-aanval. Dit meldde Al-Qa’ida zelf, volgens persbureau Reuters.

Kruisvaarders

De enige partij die in het gecompliceerde conflict in Jemen drones gebruikt, zijn de Verenigde Staten. Al-Qa’ida spreekt dan ook van een aanval door ‘kruisvaarders’.

Ibrahim al-Rubaish was een Saudiër, die eerder vastzat in Guantanamo Bay. Hij werd daarvoor in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied opgepakt door de Amerikanen. Hij ontsnapte nadat hij eind 2006 was overgedragen aan Saudi-Arabië. Hij werd daarna geestelijk leider van AQAP, de Jeminitische tak van Al-Qa’ida, in het zuiden van Jemen.

Daarnaast stelde de Veiligheidsraad dinsdag een wapenembargo in tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Het leveren van wapens aan de rebellen is vanaf dinsdag verboden. Algemeen wordt aangenomen dat ze steun krijgen van Iran. Het land zelf ontkent dit maar veroordeelde wel de luchtaanvallen op de Houthi’s.

Strafbaar

Het wapenverbod geldt voor de drie leiders van de Houthi-beweging. Een van hen is bovendien op een zwarte lijst gezet. Dit betekent dat partijen die zaken met hem doen, strafbaar zijn onder het internationaal recht. Ook mag hij niet meer reizen en worden banken opgedragen zijn geldstromen te bevriezen.

Het voorstel werd ingediend door de Golfstaten, die momenteel in oorlog zijn verwikkeld met de Houthi’s. De gevechten intensiveerden zich dinsdag, meldt persbureau Reuters. Onder leiding van Saudi-Arabië voert een coalitie van soennitische landen uit de regio bombardementen uit op Jemen om hiermee de Houthi’s terug te dringen. Het conflict eist echter ook zijn tol onder de bevolking. Volgens de mensenrechtenorganisatie van de VN zijn minstens 364 burgers overleden door het oorlogsgeweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.