buitenland

Amerika, Israël niet te spreken over Russische raketten aan Iran

Door Tom Reijner - 14 april 2015

Het Kremlin wil luchtafweerraketten van het type S-300 leveren aan Iran, vlak na het principeakkoord over het Iraanse atoomprogramma. De Amerikanen en de Israëliërs bekijken de wapendeal met argusogen.

De Russische levering van luchtafweerraketten van het type S-300 aan de Islamitische Republiek is ‘puur defensief’, en zal geen bedreiging vormen voor staten in de regio – ook niet voor Israël, sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag.

Feitelijk kunnen de raketten meteen worden geleverd, aangezien president Vladimir Poetin het document maandag ondertekende. Er zal geen vertraging zijn, zei een presidentiële woordvoerder.

Onschadelijk

Maar de Israëliërs, en ook Amerikanen, vinden de deal niet zo onschuldig. De Israëlische regering, tegenstander van het principeakkoord dat onlangs werd gesloten met Iran over het atoomprogramma, maakt zich zorgen.

‘In plaats van te eisen dat Iran stopt met de terreuractiviteiten die het ontplooit in het Midden-Oosten en daarbuiten, krijgt het geavanceerde wapens waardoor de agressie alleen maar toeneemt,’ zegt Yuval Steinitz, de minister voor Inlichtingen. Dit krijg je ervan, aldus Steinitz, nu Iran ‘legitimiteit’ heeft gekregen door de atoomdeal.

De angst is dat het theocratische bewind in Teheran met de afweerraketten mogelijke luchtaanvallen op nucleaire complexen onschadelijk kan maken. De bondgenoten tekenden het contract over de S-300 afweerraketten al in 2007, maar drie jaar later kwam Rusland onder internationale druk op die afspraak terug.

Niet constructief

De Russische actie is op dit moment niet constructief, liet het Witte Huis weten. De zorgen over de opzegging van het exportverbod (in 2010) zijn telefonisch overgebracht aan het Kremlin, en wel door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Iran en Rusland hebben een eeuwenoude, maar gecompliceerde verhouding tot elkaar. De relatie tussen de twee landen kan worden aangemerkt als strategisch, niet in de laatste plaats vanwege de geografische ligging: het noorden van de Islamitische Republiek grenst namelijk aan de Kaukasus, de ‘achtertuin’ van de Russische Federatie.

Iran is het enige land in het westen van Azië dat werd uitgenodigd voor een door Rusland geleide militaire alliantie – de tegenhanger van de NAVO. Rusland is tevens betrokken bij de bouw van kernreactoren in Bushehr, een stad aan de Perzische Golf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.