buitenland

Andreas Lubitz versnelde vliegtuig tijdens crash

Door Shari Deira - 03 april 2015

De tweede zwarte doos van de gecrashte Germanwings-Airbus bevestigt wat onderzoekers al vreesden: co-piloot Andreas Lubitz liet het toestel moedwillig neerstorten. Hij versnelde het vliegtuig zelfs tijdens het neerstorten.

De Franse luchtvaartautoriteit BEA zei vrijdag in een verklaring dat onderzoekers de data van de tweede zwarte doos van het vliegtuig hebben onderzocht, meldt het Franse persbureau AFP.

Deur

Co-piloot Lubitz gebruikte de automatische piloot om de Airbus te laten neerstorten in de Franse Alpen. Tijdens het neerstorten bleef hij de automatische piloot aanpassen, waardoor het toestel sneller naar beneden ging.

De Airbus A320 van Germanwings stortte vorige week neer tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf. Niemand overleefde de crash.

Uit gegevens van de andere zwarte doos bleek al dat Lubitz de deur van de cockpit had dichtgedaan toen de piloot naar de wc ging. Te horen is dat de piloot hard op de deur bonsde en riep: ‘Maak de deur open!’ Maar Lubitz gaf geen gehoor.

Zelfmoord

De 27-jarige Lubitz had belangstelling voor zelfmoord en voor veiligheidsmaatregelen in cockpits, meldde het Duitse Openbaar Ministerie donderdag. Dit bleek uit het gebruik van een tablet van de co-piloot.

Lubitz kampte met een ernstige psychische problemen en had ook fysieke problemen, die hij verzweeg voor zijn werkgever. Ingewijden van het onderzoek naar de crash zeggen dat Lubitz aan artsen vertelde dat hij zich op zijn werk had ziekgemeld, terwijl hij wel gewoon aan het werk was. Voor zijn werkgever verzweeg Andreas Lubitz zijn gezondheidsproblemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.