buitenland

Anti-islambeweging Pegida vestigt met Geert Wilders geen record

Door Elif Isitman - 13 april 2015

Het had de grootste demonstratie van anti-islambeweging Pegida tot nu toe moeten worden, maar het aantal deelnemers kwam maandag niet boven de 10.000 uit. De organisatie verwachtte 30.000 aanhangers te zien in de Duitse stad Dresden.

PVV-leider Geert Wilders was een van de sprekers. De organisatie van de Duitse anti-islambeweging verwachtte, mede hierdoor, een hoge opkomst. Het ‘record’ van Pegida ligt op zo’n 25.000 demonstranten in januari.

Tegendemonstratie

De politie heeft geen schatting gegeven van het aantal demonstranten, maar Duitse media hadden het over ongeveer 7000 deelnemers. Eerder op de middag waren ongeveer 3000 tegendemonstranten op de been.

Een joodse, een islamitische en een christelijke gemeenschap wilde aan de zuidrand van het terrein van Pegida een betoging houden voor ‘religieuze verscheidenheid en tolerantie’. Dit werd afgewezen door de gemeente, die de demonstranten dwong de demonstraties ‘buiten het zicht’ van Pegida te voeren.

Waterkanonnen

Beide demonstraties wogen zwaar op de Duitse politiemachten, die de twee groepen uit elkaar moest houden. De Duitse politie had 1500 agenten ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Het kwam echter niet verder dan een paar opstootjes. Ook stonden er waterkanonnen klaar, maar die bleken achteraf niet nodig. De politie arresteerde in totaal twaalf mensen.

De tegendemonstranten gingen in het begin van de middag de straat op. Een deel van de Oost-Duitse stad lag plat door een spontane tegendemonstratie. Op de plek waar de aanhang van Pegida zich verzamelde, blokkeerde ongeveer 150 tot 200 tegendemonstranten de weg.

Selfie

Pegida-leider Lutz Bachmann introduceerde Wilders, die het publiek bijna een half uur toesprak. Volgens Wilders is onze cultuur ‘de beste cultuur’ en moeten immigranten ‘onze waarden en normen aannemen, en niet andersom. Het publiek scandeerde met enige regelmaat de Pegida-leus ‘Wir sind das Volk‘.

Wilders benadrukte verder dat hij geen moslimhater is: ‘Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam. Maar we haten geen moslims.’ Zondag werd de PVV-leider nog gewaarschuwd door premier Stanislaw Tillich van de deelstaat Saksen. Hij zei dat ‘xenophone en racistische’ uitlatingen door sprekers niet zouden worden getolereerd.

Pegida-leider Bachmann kwam in januari in opspraak, toen hij een selfie publiceerde van hemzelf verkleed als Hitler met racistische teksten erbij. Er was toen kort sprake van zijn aftreden, maar Bachmann is nu weer een van de drie leiders van de beweging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.