buitenland

‘Atoomdeal’ of niet, Khamenei haalt weer flink uit naar Amerika

Door Tom Reijner - 19 april 2015

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van de Islamitische Republiek, heeft zijn anti-Amerikaanse retoriek weer eens van stal gehaald, juist nu de details van het principeakkoord over het nucleaire programma van Iran de komende tijd zullen worden uitgewerkt.

De wil van Iran om nucleaire wapens te fabriceren, zijn een verzinsel, een ‘mythe’, zei Khamenei in een toespraak tot militaire bevelhebbers.

Bedreiging

De Verenigde Staten zouden volgens hem de  ‘mythe’ in het leven hebben geroepen over nucleaire wapens in Iran om het land zo af te schilderen als een bedreiging. ‘Maar de echte bedreiging voor de veiligheid is Amerika zelf’,’ aldus Khamenei.

Zes mogendheden, waaronder Amerika, China en Rusland onderhandelen met Iran over een nucleair akkoord. De gesprekken daarover worden komende week hervat. De onderhandelaars hopen uiterlijk 30 juni een alomvattende deal te hebben ondertekend.

Sancties

Begin van de maand kwamen de landen al tot een akkoord op hoofdlijnen. De Iraanse president Hassan Rohani was toen positief over het eerste resultaat, maar kwam later met een voorbehoud: voor er sprake kan zijn van een handtekening onder een definitieve deal, moeten eerst alle sancties worden opgeheven. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Jawid Zarif werd als een held onthaald in Iran, toen hij terugkwam uit het Zwitserse Lausanne.

Khamenei zegt de gesprekken te steunen maar waarschuwde eerder ook al voor ‘kwade bedoelingen’ van de Amerikanen. Op het Twitter-account van de ayatollah verscheen vandaag weer een belediging aan het adres van Israël, dat een geliefd doelwit is van het theocratische bewind in Iran.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.