buitenland

Atoomdeal: wanneer worden de sancties tegen Iran opgeheven?

Door Elif Isitman - 22 april 2015

Wanneer de sancties tegen Iran worden opgeheven blijft een precair punt in de onderhandelingen over een atoomdeal tussen de islamitische republiek en de vijf grootmachten. De partijen lijken het maar niet eens te worden over de start van de sancties.

De onderhandelingen over het atoomakkoord zijn woensdag in Wenen opnieuw van start gegaan, nadat de landen begin deze maand tot een conceptakkoord kwamen. Bij de atoomdeal zijn Iran en de zes grootmachten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China betrokken.

Afspraak

Woensdag spreken afgevaardigden van Teheran en de Europese Unie met elkaar. Het doel is om tot een uiteindelijk akkoord te komen waarbij Iran de nucleaire activiteiten terugdringt en de Westerse landen in ruil daarvoor de sancties tegen het land versoepelen. Dat laatste blijkt nu echter weer een struikelblok. De twee landen Iran en de Verenigde Staten steggelen nu opnieuw over wat er zo’n drie weken geleden precies is afgesproken, meldt persbureau Reuters.

Abbas Araqchi, de plaatsvervangende Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, herhaalde woensdag in Wenen nogmaals het Iraanse standpunt. Volgens hem moeten alle sancties onmiddellijk worden opgeheven op de dag dat de atoomdeal wordt geïmplementeerd. De Verenigde Staten wil de sancties echter geleidelijk en in fasen opheffen.

Laatste woord

Nadat het conceptakkoord werd gesloten, werd bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama het Congres het laatste woord moet geven bij een toekomstig akkoord. Dit betekent dat de Amerikaanse wetgevers eventueel een veto kunnen uitbrengen tegen het opheffen van de sancties. Araqchi zei hierover dat de Amerikaanse regering ‘een verantwoordelijkheid heeft om zich aan zijn beloftes te houden, vooral diegenen die met sancties te maken hebben’.

De deadline voor de atoomdeal komt in een rap tempo dichterbij: de landen hebben zichzelf tot eind juni gegeven om tot een definitief akkoord te komen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry zijn op dit moment niet bij de gesprekken in Wenen. Zij spreken elkaar maandag in New York opnieuw over de deal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.