buitenland

Australië reageert met afschuw op ‘wrede’ executies Indonesië

Door Tom Reijner - 29 april 2015

In Indonesië zijn in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) acht gevangenen voor het vuurpeloton gebracht en doodgeschoten. Australië reageert boos op de executies en roept zijn ambassadeur terug.

‘We hebben de executies ten uitvoer gebracht,’ zei een medewerker van de procureur-generaal iets na middernacht. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen en vertraging.

Brein

Onder de geëxecuteerde gevangenen waren twee Australiërs, drie Nigerianen, een Braziliaan, een Ghanees en een Indonesiër. De geplande executie van een vrouw op de Filipijnen werd op het laatste moment afgeblazen.

Mary Jane Fiesta Veloso werd gespaard nadat een vrouw zich op de Filipijnen had aangegeven bij de politie, omdat zij naar eigen zeggen het brein was achter de drugssmokkel en Veloso had gerekruteerd. Een terdoodveroordeelde Fransman is nog in afwachting van zijn hoger beroep.

Tevergeefs

Australië heeft diverse diplomatieke pogingen ondernomen om Andrew Chan en Myuran Sukumaran te redden, maar die bleken tevergeefs. In maart probeerde Canberra nog om gevangenen te ruilen. Dat idee wees Indonesië van de hand.

Premier Tony Abbott reageerde boos op het nieuws van de executies. ‘We respecteren de soevereiniteit van Indonesië, maar we betreuren wat er is gedaan en kunnen niet gewoon overgaan tot de orde van de dag,’ zei de boze premier. Hij noemde de executie van de twee Australiërs – in 2006 veroordeeld voor grootschalige handel in heroïne – ‘wreed en onnodig’.

Protest

Uit protest is de Australische ambassadeur in Indonesië teruggeroepen en dreigt de relatie tussen de buurlanden te bekoelen.

Indonesië en Australië werken nauw samen op het gebied van asielzoekers en terreurbestrijding. Indonesië heeft de executies verdedigd, omdat het land volgens Jakarta in een ‘oorlog’ tegen drugs is verwikkeld.

Ruim 18.000 Indonesiërs zouden per jaar om het leven komen vanwege illegale verdovende middelen, zegt president Joko Widodo – hoewel er ook twijfels zijn of die cijfers wel kloppen. Hij heeft het aantal executies sinds zijn aantreden oktober vorig jaar flink opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld vanwege een drugsdelict.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.