buitenland

Australië verdient miljoenen aan onleesbare kentekenplaten

Door Niels Kraaier - 06 april 2015

Voor een paar honderd dollar kunnen Australiërs hun kentekenplaat kiezen. Ideaal voor automobilisten die ongestraft het gaspedaal eens flink willen intrappen.

Het blijkt bijzonder lucratief: automobilisten niet alleen de gelegenheid geven hun eigen kentekencombinatie te kiezen, maar ze ook zelf de kleurstelling en achtergrondafbeelding te laten bepalen. En dat voor bedragen vanaf slechts een paar honderd Australische dollars.

Vooral de sinds vorig jaar beschikbare kleurstellingen blauw op zwart, en rood op zwart blijken mateloos populair. Inmiddels is duidelijk waarom: ze zijn vrijwel onleesbaar. Ideaal voor Australiers die ongestraft het gaspedaal willen intrappen.

Wildgroei

Na veel aandringen van de politie en de NMRA (een zustervereniging van de ANWB) zijn de autoriteiten van New South Wales een terugroepactie begonnen. Zeker twintigduizend automobilisten moeten hun nummerborden op korte termijn inruilen voor exemplaren met meer contrast.

Voor de NRMA gaat dat niet ver genoeg. De club wil af van de wildgroei aan ontwerpen en pleit voor meer uniformiteit om fraude tegen te gaan. Er zijn zo veel typen in omloop dat zelfs kenners moei­te hebben valse van echte kentekenplaten te onderscheiden.

Miljoenen

Tot eind jaren negentig zat er nog enige consistentie in, maar tegenwoordig gaat elke staat zijn eigen gang. Alles wat met verkeer en vervoer te maken heeft, is het domein van de staten zelf en dat geldt ook voor de afgifte en inname van kentekenplaten. Een landelijk registratiesysteem is er niet.

Afgezien van New South Wales lijken maar weinig staten bereid het probleem aan te pakken. De verkoop van gepersonaliseerde nummerplaten levert de staten namelijk miljoenen op – meer dan er ooit kan worden opgehaald met het uitdelen van snelheidsbekeuringen.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.