buitenland

Barack Obama is wel te spreken over ‘goede deal’ met Iran

Door Tom Reijner - 02 april 2015

Het principeakkoord dat donderdagavond is gesloten met Iran over het nucleaire programma van het land is ‘historisch’ en ‘goed’. Dat vindt althans de Amerikaanse president Barack Obama. Israël reageert afwijzend.

Obama gelooft erin dat het definitieve akkoord de wereld een stuk veiliger zal maken. Tegelijkertijd had hij waarschuwende woorden voor het door de Republikeinen gedomineerde Congres in Washington. Als de Republikeinen de deal afwijzen, zal het de schuld krijgen van het falen van de diplomatie.

Uit Israël klinkt daarentegen een heel andere reactie. ‘De glimlachen in Lausanne staan los van de ellendige realiteit waarin Iran weigert enige concessies te doen over zijn kernprogramma en Israël en alle andere landen in het Midden-Oosten blijft bedreigen,’ zei de minister van Inlichtingen Yuval Steinitz.

‘We zullen doorgaan met onze pogingen om dat uit te leggen en de wereld ervan te overtuigen, in de hoop een slecht (finaal) akkoord te voorkomen,’ aldus de minister.

Dagenlang overleg

Zes grote mogendheden (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland) plus Iran zijn het in het Zwitserse Lausanne eens geworden over de belangrijkste zaken om voor eind juni te komen tot een allesomvattende deal, zeggen Duitse en Iraanse diplomaten die aan het dagenlange overleg hebben deelgenomen.

Onderdeel van het principeakkoord is de afspraak dat de verrijkingscapaciteit van Iran met twee derde wordt beperkt, zodat het land, zo is de hoop, niet meer in staat zal zijn kernwapens te ontwikkelen. In ruil daarvoor worden de economische sancties die nu tegen de Islamitische Republiek gelden de komende tien jaar geleidelijk afgebouwd.

Raamwerk

‘Oplossing gevonden, klaar om tekst meteen op te gaan stellen’, twitterde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif donderdag. Maar Duitsland wil zover niet gaan en sprak van een ‘overeenkomst voor een raamwerk waarop een eindakkoord moet rusten’.

EU-buitenland-chef Federica Mogherini sprak later op donderdag ook van een akkoord over belangrijke ijkpunten voor een alomvattende overeenkomst over het Iraans nucleaire programma.

Op basis van de resultaten in Lausanne kan verder worden gewerkt om eind juni een definitief akkoord te bereiken. Dat moet een eind maken aan de jarenlange vruchteloze inspanningen om te komen tot een nucleair akkoord tussen Iran de zes mogendheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.