buitenland

Blijft Merkel stoïcijns onder Griekse oorlogsschuld-provocaties?

Door Oene van der Wal - 09 april 2015

Griekse politici slaan Duitsland om de oren met ‘oorlogsschuld’. Hun provocaties maken regering-Merkel niet toeschietelijker.

Duitsers willen zo graag goede Europeanen zijn dat ze zich Griekse schofferingen vaak laten welgevallen. De middelvinger van minister van Financiën Yannis Varoufakis, of vergelijkingen met de nazi’s, de Duitsers blijven er naar buiten toe opmerkelijk gelaten onder.

Zelfs het uitzinnige dreigement om via Griekenland ongecontroleerd islamistische terroristen naar Berlijn te laten komen, kon bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble niet uit de tent lokken.

Eén woedende reactie en het beeld van de ‘boze Duitsers’ zou immers meteen zijn bevestigd.

Desolaat

Waar de Grieken wel mee moeten leven, is dat hun provocaties de Duitsers niet bepaald toeschietelijker maken. Zo is Berlijn op geen enkele wijze bereid om in te gaan op de Griekse eisen tot schadevergoeding voor de bezetting door Hitlers nazitroepen in de Tweede Wereldoorlog.

Het Griekse tromgeroffel is bedoeld om de Duitsers de schuld te geven van de desolate staat van de Griekse financiën in plaats van het eigen falen in te zien.

En het moet de Duitsers het morele recht ontnemen om de Grieken de ‘les te lezen’, zoals veel Grieken dat ervaren. Duitslands historische schuld weegt immers zo veel zwaarder.

Grove misdaden

Dat de Duitse Wehrmacht Griekenland tijdens de oorlog heeft uitgebuit en leeggeroofd, staat vast. De Grieken moesten onder meer voor de kosten van de eigen bezetting opdraaien.

Zeker is ook dat er grove misdaden zijn gepleegd, waaronder de massamoord door de SS op de inwoners van het dorpje Distomo in 1944 (218 doden). Het Griekse Hooggerechtshof oordeelde in 2000 dat Duitsland de nabestaanden smartegeld moet betalen. Dat is nog steeds niet gebeurd.

De belangrijkste Griekse eis betreft een nooit terugbetaald krediet dat de nazi’s de Griekse centrale bank zouden hebben afgeperst. De waarde daarvan is nu zo’n 11 miljard euro.  Wordt alles opgeteld, dan staat Duitsland voor het astronomische bedrag van 287,7 miljard bij Athene in het krijt, zo heet het.

Dwangkrediet

Volgens de regering-Merkel echter is het hoofdstuk van de herstelbetalingen juridisch en politiek gezien afgesloten. De regering wil ook geen precedent scheppen.

De Grieken daarentegen beweren dat Duitsland zich er in het verleden met trucs vanaf heeft gemaakt. Volgens Athene kan Duitsland in elk geval het dwangkrediet terugbetalen zonder bang te hoeven zijn dat andere landen dan eveneens met finan­ciële eisen komen. De lening zou namelijk niet onder de klassieke herstelbetalingen vallen.

Blijft Berlijn doof voor de Griekse eisen, dan konden de gevolgen wel eens akelig zijn. Een Griekse minister dreigde al met het verpanden van Duitse bezittingen in Griekenland. Ook denkbaar is dat niet meer voor Duitse leveranties wordt betaald.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.