buitenland

‘Boston Bomber’ schuldig: staat hem de doodstraf te wachten?

Door Elif Isitman - 08 april 2015

Een Amerikaanse jury heeft Dzokhar Tsarnajev, ook wel bekend als ‘the Boston Bomber’, schuldig bevonden aan de bomaanslagen op 15 april 2013 bij de Boston Marathon. De jury moet nu nog bepalen of hij de doodstraf krijgt of levenslang de gevangenis in moet.

Voor de discussie daarover worden opnieuw getuigen gehoord. De jury bestond uit zeven vrouwen en vijf mannen en er werden meer dan 30 aanklachten tegen Tsarnajev ingediend, meldt CNN. Zij beraadden iets meer dan 11 uur voordat ze tot dit vonnis kwamen. Hiervoor werden zestien dagen lang getuigen gehoord. Het proces ging in januari van start.

Jihadistische propaganda

De terrorist Dzokhar Tsjarnajev (21) is een Tsjetsjeense student die ongeveer twaalf jaar geleden uit Rusland naar de Verenigde Staten emigreerde. Het Openbaar Ministerie wees er in haar pleidooi op dat hij jihadistische propaganda, waaronder een kopie van het Al-Qa’ida-tijdschrift Inspire, bezat.

Ook zou hij de bomaanslagen in een notitie een vergelding voor de Amerikaanse militaire acties in moslimlanden hebben genoemd en werden er instructies op zijn computer aangetroffen voor het maken van een bom. Tsjarnajev fabriceerde de explosieven onder meer met behulp van spijkers en een snelkookpan.

De explosies in de buurt van de finish van de marathon leidden tot de dood van de twee vrouwen Krystle Campbell (29) en Lingzi Lu (23) en het 8-jarige jongetje Martin Richard. Daarnaast raakten 263 mensen gewond. Daarnaast veroordeelde de jury hem voor het doodschieten van politieagent Sean Collier (26) vier dagen na de aanslag.

Slachtofferrol

Vermoedelijk pleegde Tsarjnajev de aanslag samen met zijn broer Tamerlan (26). De twee raakten enkele dagen na de aanslag verwikkeld in een vuurgevecht met de politie, die de twee broers op dat moment achterna zat. Tamerlan raakte bij dit vuurgevecht gewond, en overleed later in het ziekenhuis.

De advocaten van Tsarnajev erkenden dat hun cliënt betrokken was bij het beramen van de aanslagen, maar probeerden hem af te schilderen als een slachtoffer van zijn broer. Dit argument is duidelijk afgewezen gezien het vonnis van de jury, maar kan nog steeds van invloed zijn bij de discussie over de vraag of hij de doodstraf moet krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.