buitenland

Britse tiener (14) opgepakt vanwege ‘terreurplot Australië’

Door Tom Reijner - 20 april 2015

De politie in Groot-Brittannië heeft een veertienjarige jongen uit de Engelse stad Blackburn gearresteerd, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristische samenzwering. De tiener zou een aanslag hebben voorbereid.

Hij stond in contact met een man uit Australië, melden verschillende Britse media.

Huiszoeking

De jonge Brit was begin april bij een huiszoeking opgepakt, daarna vrijgelaten, en nu dus opnieuw in de kraag gevat.

Zaterdag werd de aanklacht tegen hem uitgebreid vanwege het opdracht geven tot, het voorbereiden van en het ophitsen tot terreurdaden, schrijft bijvoorbeeld The Guardian. Volgens de autoriteiten gaat het om een ‘geloofwaardige dreiging’, maar niet om een aanslag in Groot-Brittannië zelf.

Anzac Day

Op basis van informatie van de Australische diensten, waarmee de Britten nauw samen werken, zou de geplande terreuraanslag moeten plaatshebben op Anzac Day, 25 april.

Op die dag worden de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen herdacht die in 1915 deelnamen aan de slag om Gallipoli in het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije. De laatste tijd worden op deze dag ook alle andere militairen uit Australië en Nieuw-Zeeland herdacht die omkwamen tijdens oorlogen en vredesoperaties.

Afgelopen weekeinde werden bij een anti-terreuractie in de Australische stad Melbourne verschillende mannen opgepakt, onder wie er twee een aanslag op deze nationale herdenkingsdag wilden plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.