buitenland

Co-piloot #Germanwings zocht naar informatie over zelfmoord

Door Tom Reijner - 02 april 2015

Co-piloot Andreas Lubitz die ervan wordt verdacht opzettelijk tegen een berg te zijn gevlogen, had belangstelling voor zelfmoord en voor veiligheidsmaatregelen in cockpits.

De onderzoekers leiden dit af uit het gebruik van een iPad, in het bezit van Lubitz, meldt het Openbaar Ministerie in Düsseldorf. Ook bestudeerde de 27-jarige copiloot informatie over cockpitdeuren. Hij googelde de informatie in de periode tussen 16 maart en 23 maart.

Co-piloot

Donderdagmiddag werd ook bekend dat de tweede zwarte doos van het toestel is gevonden. Daardoor komt er mogelijk snel meer informatie over het verloop van de noodlottige vlucht, vorige week dinsdag. De eerste zwarte doos met de geluidsopnames uit de cockpit, de zogenoemde cockpit voice recorder, werd vrijwel meteen teruggevonden op de plek waar het vliegtuig met 150 mensen aan boord op een berg te pletter sloeg, met onder hen een jonge Nederlandse vrouw uit Deurne. Niemand overleefde de crash.

De co-piloot, de 27-jarige Andreas Lubitz, wordt ervan verdacht de Airbus A320 op de reis van Barcelona naar Düsseldorf opzettelijk te hebben laten neerstorten. Hij leed aan ernstige psychische problemen en oogaandoeningen en zat alleen in de cockpit, nadat hij de gezagvoerder had buitengesloten.

Hakbijl

Die was even naar de wc en kon nadien de deur van de cockpit niet meer openen. Hij probeerde er alles aan te doen om zich toegang te verschaffen: ‘Doe die verdomde deur open,’ riep hij, waarna hij met een hakbijl de deur probeerde te forceren, bleek uit geluidsopnamen van de cockpit voice recorder die het Duitse blad Bild wist te bemachtigen.

Hetzelfde magazine heeft naar eigen zeggen, samen met het Franse blad Paris Match, ook de beschikking over de laatste beelden van wat zich even voor de crash zou hebben afgespeeld in het toestel. De twee media schreven dat er op de video – gevonden op een geheugenkaart die tussen de wrakstukken van de Airbus lag – vooral veel paniek en chaos te zien is.

Ook zou er gebons met een metalen voorwerp te horen zijn – vermoedelijk de gezagvoerder die de deur probeert in te slaan. Maar de Franse autoriteiten zeiden gisteren de authenticiteit van het filmpje te betwisten. Het beeldmateriaal is niet echt, zeggen de politie en luchtvaartonderzoekers. De berichtgeving in de media is ‘volledig vals’, klonk het.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.