buitenland

De oude Le Pen staat nog altijd achter uitspraak gaskamers

Door Tom Reijner - 02 april 2015

De Franse europarlementariër Jean-Marie Le Pen neemt geen woord terug van wat hij in 1987 heeft gezegd over de gaskamers in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Hij vindt nog altijd dat ‘die een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’.

Toen een tv-presentator van BFM TV de oud-leider van Front National donderdagochtend vroeg naar deze zeer beladen woorden, zei Le Pen (86) dat hij bij zijn mening blijft, ‘omdat ik denk dat dit de waarheid is. Dat zou niemand moeten verbazen’.

Provocatief

Dat hij antisemitisch zou zijn, wuifde hij weg. Kom maar eens met antisemitische zin in mijn politieke leven, sprak hij uitdagend. Zijn dochter Marine Le Pen, die nu de leiding heeft over de partij – en niet zonder succes – nam ogenblikkelijk afstand van de uitspraken van de oude Le Pen.

Ik ben het ‘ten diepste met hem oneens‘, zei zij. ‘Ik neem kennis van wat hij heeft gezegd, maar ik geloof dat de kiezers die op ons stemmen begrijpen wat er aan de hand is. Hij is opzettelijk provocatief.’

Boete

In 1987 noemde Le Pen, toen nog de leider van FN, de gaskamers ‘een detail uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’. Voor die uitspraak werd hij in 1991 veroordeeld tot een boete van 1,2 miljoen euro.

Hij herhaalde de uitspraak later nog eens in het Europees Parlement, wat in Brussel tot grote ophef leidde. Tegenwoordig is hij naast europarlementariër ook erevoorzitter van Front National.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.