buitenland

Deze Australische politicus vocht mee in de strijd tegen IS

Door Elif Isitman - 05 april 2015

De Australische politicus Matthew Gardiner vocht maandenlang met Koerdische strijders in Syrië tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Bij terugkomst in Australië werd hij onmiddellijk gearresteerd.

Gardiner, het voormalige hoofd van de arbeiderspartij in het noorden van Australië (the Northern Territory Labour Party), werd opgepakt op het vliegveld van Darwin, schrijft The Sydney Morning Herald.

Verboden

Het is Australiërs verboden om in het buitenland mee te vechten in een gewapend conflict. Het Openbaar Ministerie in Australië gaat de politicus nu vervolgen.

Australiërs mogen sinds een paar maanden niet meer naar Syrië afreizen zonder geldige reden. Matthew Gardiner deed dat toch. In januari liet hij zijn vrouw en twee kinderen achter om mee te vechten tegen de terroristen van IS.

Via sociale media kwam hij in contact met Koerdische strijders. De Koerdische milities worden in Australië niet erkend als leger. Australiërs mogen zich namelijk wel gewoon aansluiten bij een buitenlands leger. Gardiner zat jarenlang in het Australische leger voordat hij de politiek inging. Hij vocht onder meer in Somalië.

Het maakt deel uit van de aangescherpte maatregelen die de Australische premier Tony Abbott aankondigde na het gijzeldrama in het Lindt Chocolate Café in Sydney met Man Haron Monis in december vorig jaar. Australië pakt recentelijk zowel burgers die in het buitenland meevechten aan, als Australiërs die op eigen grond extremisme verspreiden. Inwoners die als potentiële bedreiging worden gezien lopen sinds kort het risico hun Australische nationaliteit te verliezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.