buitenland

Deze vrouw van 65 jaar is in verwachting van een vierling

Door Shari Deira - 12 april 2015

Ze heeft al dertien kinderen, maar wilde toch nog een baby. En dat is gelukt: de 65-jarige Annegret R. uit Berlijn is zwanger van een vierling. De zwangerschap is tot nu toe zonder problemen verlopen.

Als Annegret daadwerkelijk bevalt, is zij de oudste moeder van een vierling ter wereld, schrijft het Duitse RTL Magazine. ‘Dat was zeker een shock voor mij,’ zegt Annegret, die haar achternaam niet vrijgeeft, over het moment dat ze hoorde dat ze niet een, maar vier baby’s verwacht.

Abortus

De vrouw moest wel even nadenken of ze haar plan wilde doorzetten, toen zij hoorde dat ze in verwachting is van een vierling. Ze kon een aantal kinderen laten adopteren of abortus plegen. Met abortus wordt ook de overlevingskans van de andere baby’s verhoogd.

Voor Annegret waren dit echter geen opties. Ze wist meteen dat ze alle vier de baby’s ter wereld wilde brengen.

De vrouw is werkzaam in het onderwijs en gaat dit jaar met pensioen. Het is niet de eerste keer dat Annegret voor verbazing zorgt over haar late moederschap. Op 55-jarige leeftijd werd de vrouw nog op natuurlijke wijze zwanger en werd ze de oudste kersverse moeder van Duitsland. Haar dochter Leila is inmiddels negen jaar oud.

Vierling

Haar jonge dochter wilde zo graag een broer of zus in huis, en dat wilde Annegret haar dochter niet onthouden. Ze ging naar het buitenland voor een ivf-behandeling, en het plan slaagde. De vierling wordt in de zomer verwacht.

‘Ik ben eigenlijk niet bang. Ik ga er gewoon vanuit dat ik gezond en fit blijf,’ zegt de vrouw. Ook de behandelend arts maakt zich geen zorgen over de gezondheid van Annegret of de baby’s. ‘Tot zover is er bij de zwangerschap geen verschil in het lichaam van een oudere en jongere vrouw. Zwanger zijn van een vierling is natuurlijk altijd zwaar.’

Toch bestaat de kans op een vroeggeboorte. ‘We doen er alles aan om de zwangerschap zover mogelijk te volbrengen.’ Volgens de arts is de positieve instelling van de moeder daarbij belangrijk.

Bezwaren

Annegret heeft in totaal dertien kinderen van vijf verschillende mannen. Ze heeft geen enkele gewetensbezwaren over de komst van vier baby’s terwijl ze al 65 jaar is. ‘Hoe moet je op 65ste zijn?’ vraagt de vrouw zich af.

‘Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen. Ik ben niet iemand die zich druk maakt om de mening van anderen. Ze kunnen erover denken hoe zij willen, en ik doe wat ik denk dat goed is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.